Home   Onderwerpen   Wonen   Verhuizen   Verhuistips

Tips om de verhuizing makkelijker te maken

Hier vindt u tips om u zonder al te veel stress door uw verhuizing heen te loodsen!

Verhuisdozen

Voor het inpakken heeft u stevige dozen nodig.

  • U kunt vrij goedkoop gebruikte verhuisdozen kopen bij een verhuisbedrijf. Vrienden of familie hebben soms ook nog wel wat liggen.
  • U kunt het beste brede tape gebruiken om de dozen goed dicht te plakken.
  • Verder is het handig om op een sticker te schrijven wat er in de doos zit, of het breekbaar is en naar welke kamer de doos moet. U kunt dat zelfs doen door in het nieuwe huis nummers op de deuren van de kamers te plakken en op de dozen het nummer van de kamer te schrijven waar de doos heen moet.

Niet teveel boeken

Als u veel boeken in een doos inpakt, wordt het erg zwaar om te tillen. U kunt misschien beter kleine dozen daarvoor gebruiken. Of de helft van de doos opvullen met lichte dingen.

Belangrijke spullen

Het is handig dat u dingen die u meteen weer nodig heeft, ook direct bij de hand heeft. Bijvoorbeeld het koffieapparaat, medicijnen, toiletartikelen, beddengoed en handdoeken.

U kunt de dozen markeren waar die spullen in zitten. Bijvoorbeeld met een rode sticker.

Eerst de woonkamer

Zodra u met uw spullen in het nieuwe huis aankomt, is het handig eerst de woonkamer in te richten. Dan heeft u tenminste een plek waar u aan het eind van de dag kunt zitten. Ook is het handig om alvast uw bed in elkaar te zetten en op te maken.

Tijdelijke opslag

Behalve uw spullen verhuizen kan een verhuisbedrijf u soms ook helpen met tijdelijke opslag van uw spullen. Bijvoorbeeld omdat u nog niet meteen in uw nieuwe huis terecht kunt.

Klusjesman

Misschien is het handig dat u een klusjesman inhuurt. Bijvoorbeeld om de meubels uit en in elkaar te zetten. Of om uw wasmachine af en aan te sluiten.

Adreswijziging gemeente

Verhuist u binnen Waalwijk? Of verhuist u vanuit een andere Nederlandse gemeente naar Waalwijk? Geef uw nieuwe adres door binnen 5 dagen na de verhuisdatum, of maximaal 4 weken ervoor.

Dit kan u persoonlijk, schriftelijk of digitaal. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Waalwijk.

Energieleverancier

Nu u verhuist, kunt u eventueel kiezen voor een andere energieleverancier. Het kan ook zijn dat u dit wel moet doen, omdat u verhuist naar een gebied waar uw huidige leverancier niet werkzaam is.

Op internet zijn vergelijkingswebsites te vinden die aanbod en prijzen van verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. U kunt ook op de websites van energieleveranciers zelf kijken.

Op de website ConsuWijzer.nl vindt tips voor het vergelijken van energiebedrijven.

De omgeving verkennen

Misschien kent u de omgeving al waar u naartoe gaat. Het kan ook zijn dat het nieuw is voor u.

U kunt eens een dag ervoor uittrekken om de omgeving te verkennen. Dat kunt u al doen voordat u verhuist. Zo weet u welke faciliteiten bij u in de buurt zijn. Bijvoorbeeld een buurtcentrum, een sportcentrum, basisscholen, winkels en restaurants.

Nieuwe huisarts

Als u verder weg gaat wonen, moet u misschien ook op zoek naar een nieuwe huisarts, apotheek, tandarts, fysiotherapeut, enzovoort.

Uw kinderen

Heeft u een kind? Dan kunt u hem of haar goed voorbereiden op de verhuizing.

  • Leg uw kind uit wat er precies gaat gebeuren en waarom.
  • U kunt alvast naar het nieuwe huis gaan en de nieuwe omgeving verkennen. Misschien is er een speeltuin of kinderboerderij in de buurt!
  • Misschien vindt uw kind het leuk om zelf zijn nieuwe kamer in te richten. Uw kind kan bijvoorbeeld zelf het behang of de kleur verf uitkiezen.
  • Wacht eventueel nog even met het kopen van een nieuw bed. Het oude bed voelt het meest vertrouwd.
  • Organiseer een afscheidsfeestje voor vriendjes en viendinnetjes. Of laat uw kind trakteren op school.
  • Houd in de gaten of het goed gaat met uw kind als u eenmaal in het nieuwe huis woont.
  • Misschien wil uw kind lid worden van een sportclub, buurtclub of kinderclub? Daar kan hij nieuwe vrienden maken.

Verhuiskostenvergoeding

Indien u in uw woning beperkingen ervaart, die alleen opgelost kunnen worden door naar aangepaste woning te verhuizen, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding. Een verhuizing die samenhangt met een levensfase (bijvoorbeeld ouder worden, kleiner gaan wonen) is voorzienbaar. Deze wordt als algemeen gebruikelijk beschouwd. Hiervoor wordt geen verhuiskostenvergoeding verstrekt.

Als men ten gevolge van plotseling opgetreden beperkingen onnvoorzien met een verhuizing wordt geconfronteerd, dan kan afhankelijk van de individuele situatie een verhuiskostenvergoeding worden verstrekt in de vorm van een pgb. De hoogte van de verhuiskostenvergoeding zal worden afgestemd op de eigen financiële mogelijkheden van de aanvrager.

Organisaties