Kun je niet goed lopen? En rijd je in een brommobiel of auto? Of rijd je altijd met iemand mee? Dan kun je een parkeerkaart voor gehandicapten aanvragen, of een eigen parkeerplaats dichtbij je huis.

Parkeerkaart

De gemeente heeft speciale parkeerplekken voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld bij de supermarkt of het ziekenhuis. Dat zijn plaatsen waar je alleen mag parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart. Die kun je aanvragen als je zelf rijdt (de bestuurderskaart).

Je kunt de kaart ook aanvragen als iemand anders altijd voor je rijdt (de passagierskaart). Daar zitten wel voorwaarden aan. En de kaart is alleen voor jou bedoeld. Niemand anders mag er gebruik van maken.

Aanvragen

Wil je een bestuurderskaart of een passagierskaart? Dan vraagt de gemeente advies bij een onafhankelijke arts. Die gaat kijken of je de kaart echt nodig hebt. Daar betaal je € 75,- voor. De parkeerkaart kost ook geld. In 2021 kost hij € 101,10. De kaart is maximaal 5 jaar geldig. Je vraagt de parkeerkaart aan door contact op te nemen met Team WijZ. 

Eigen parkeerplaats

Misschien is er dichtbij jouw huis geen speciale parkeerplek voor mensen met een beperking. Of er is nooit plek op straat. Dan kun je vragen om een eigen parkeerplaats voor gehandicapten. Als de gemeente je aanvraag goedkeurt, komt er een bord te staan met het nummerbord van je auto. Dan heb je een eigen parkeerplaats in de buurt. Je bent de enige die daar mag parkeren.

Je komt alleen in aanmerking voor een eigen parkeerplaats voor gehandicapten als je al een parkeerkaart hebt. Voor de aanvraag betaal je € 50,55. Je betaalt ook voor de aanleg van deze gehandicaptenparkeerplaats: € 276,10. Je vraagt de eigen parkeerplaats aan bij de gemeente. Bel met Bouwen Wonen en Leefomgeving: 0416 - 683 456. Of gebruik het contactformulier.