Home   Onderwerpen   Wonen   Senioren   Geschikte woningen

Geschikte woningen voor senioren

Misschien heeft u een bovenwoning, een grote tuin of een trap in uw woning. Dat maakt het moeilijker om in uw eigen woning te blijven wonen als u ouder wordt en belemmeringen ervaart.

Zelfstandig wonen met hulp

U kunt kiezen voor een woonvorm waarbij u zelfstandig woont, maar wel hulp krijgt. U betaalt de woning dan ook zelf. Er zijn een aantal vormen van deze geschikte woningen voor senioren, bijvoorbeeld de seniorenwoning, serviceflat en de aanleunwoning. Ook verhuren steeds meer woonzorgcentra hun appartementen aan senioren.

Seniorenwoning

Een seniorenwoning is een woning die speciaal voor ouderen is gebouwd of aangepast. In de meeste seniorenwoningen zijn de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken gelijkvloers. Maar bijvoorbeeld een eengezinswoning met traplift kan ook geschikt zijn als seniorenwoning.

Ook heeft een seniorenwoning vaak een gunstige ligging voor ouderen: dichtbij openbaar vervoer en met winkels op loopafstand.

U kunt een seniorenwoning huren (bijvoorbeeld via een woningcorporatie), kopen of zelf laten aanpassen.

Serviceflat

Een serviceflat of woonzorgzone is een gebouw met zelfstandige woningen waar verschillende diensten worden aangeboden, zoals personenalarmering, een apotheek, fysiotherapeut, recreatiezaal, winkeltje of andere voorzieningen.

Aanleunwoning

Een aanleunwoning is vergelijkbaar met de serviceflat, alleen woont u nu in de buurt van een zorgcentrum of verzorgingshuis. U kunt dan ook gebruik maken van de voorzieningen van zo'n zorgcentrum.

Verhuiskostenvergoeding

Indien u in uw woning beperkingen ervaart, die alleen opgelost kunnen worden door naar aangepaste woning te verhuizen, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding. Een verhuizing die samenhangt met een levensfase (bijvoorbeeld ouder worden, kleiner gaan wonen) is voorzienbaar. Deze wordt als algemeen gebruikelijk beschouwd. Hiervoor wordt geen verhuiskostenvergoeding verstrekt.

Als men ten gevolge van plotseling opgetreden beperkingen onnvoorzien met een verhuizing wordt geconfronteerd, dan kan afhankelijk van de individuele situatie een verhuiskostenvergoeding worden verstrekt in de vorm van een pgb. De hoogte van de verhuiskostenvergoeding zal worden afgestemd op de eigen financiële mogelijkheden van de aanvrager.

Extra huurtoeslag

Woont u in een aangepast huurhuis, dan mag de verhuurder daarvoor extra huur rekenen. Als u in een aangepast huis woont, kunt u meer huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.