Home   Onderwerpen   Wonen   Psychische problemen   Beschermd wonen

Beschermd wonen voor mensen met psychische problemen

Als u een psychiatrische stoornis heeft en niet zelfstandig kunt wonen, dan is beschermd wonen misschien een oplossing voor u.

Beschermde woonvormen

In een beschermde woonvorm woont u in principe niet zelfstandig. U woont met een aantal mensen in een huis. Wel proberen instanties zoveel mogelijk zelfstandigheid te geven wanneer dit kan.

U heeft wel een eigen kamer, maar het toilet, de badkamer, de keuken en de zitkamer deelt u met de andere bewoners. In sommige gevallen krijgt u uw eigen appartement.

Meestal is er 24 uur per dag iemand aanwezig die u begeleidt bij de dagelijkse dingen, zoals:

  • schoonmaken, boodschappen doen en eten koken;
  • het vinden van een zinvolle dagbesteding (werk of opleiding);
  • het gebruik van medicijnen;
  • het onderhouden van sociale contacten;
  • het voeren van uw administratie.

Tijdelijk beschermd wonen

Beschermd wonen kan een tussenstap zijn als u de overgang te groot vindt van bijvoorbeeld het psychiatrisch ziekenhuis of een verslavingskliniek naar zelfstandig wonen. In overleg met uw begeleider kunt u kijken hoe u de overstap gaat maken naar zelfstandig wonen.

Psychiatrische klinieken

Zijn uw psychiatrische problemen zo ernstig dat zelfstandig wonen of beschermd wonen niet lukt, dan wordt u (meestal tijdelijk) opgenomen in een psychiatrische kliniek of op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis (paaz).

Wordt u tegen uw wil opgenomen, dan treedt de BOPZ-procedure in werking.

Hoe regel ik het?

Voor beschermd wonen heeft u een indicatie nodig van de gemeente, via de Wmo.

U kunt de aanvraag zelf doen, of met hulp van iemand uit uw naaste omgeving. Maar u kunt ook uw huisarts vragen om u te helpen.

Overgangsregeling beschermd wonen

Mensen die op 31 december 2014 een AWBZ-indicatie hadden voor beschermd wonen, kunnen die nog gebruiken tot 1-1-2020. Tenzij de einddatum van de indicatie eerder is. Daarna krijgt u een nieuwe indicatie van de gemeente.

De gemeente kan u ook al eerder een vervangende oplossing aanbieden. Als u die aanneemt, vervalt uw AWBZ-indicatie voor beschermd wonen.