Home   Onderwerpen   Wonen   Een woning kopen   Tips voor kopen

Tips voor het kopen van een woning

Wilt u een woning kopen? Dan heeft u misschien iets aan de volgende tips.

Een wensenlijstje maken

Het is handig om een lijstje te maken met uw wensen. Dan kunt u gericht zoeken naar een geschikte koopwoning.

U kunt eens over de volgende zaken nadenken.

  • Wat voor soort huis zoekt u: een flat, eengezinswoning, vrijstaand huis, een nieuwbouwhuis, een bestaand huis of een oud huis?
  • Hoe groot moet de woonoppervlakte zijn?
  • Hoeveel kamers moet het huis hebben?
  • In welk gebied, dorp of stad wilt u wonen? En in welke buurt?
  • Wat voor voorzieningen wilt u in de buurt hebben: speeltuin, scholen, winkelcentrum, openbaar vervoer, voorzieningen voor ouderen?
  • Wilt u een tuin, balkon of dakterras, open haard, garage of schuur?
  • Wilt u het huis verbouwen of wilt u er meteen in kunnen?

Hoogte van de hypotheek

Het is belangrijk om te bepalen wat u kunt betalen. Het gaat er niet alleen om wat u maximaal kunt lenen, maar ook wat u maximaal wilt lenen.

Weet u niet zeker of u een koophuis kunt betalen, laat dan eens bij een hypotheekadviseur uitrekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Financiële hulp

Misschien is het mogelijk om financiële hulp te krijgen. Soms zijn er (tijdelijke) regelingen voor starters. Of u kunt misschien geld lenen van familie.

Hypotheek uitkiezen

Welke hypotheek is voor u het beste? Er zijn verschillende soorten hypotheken. U kunt bijvoorbeeld kiezen of u elke maand hetzelfde bedrag wilt betalen, of dat u een hypotheek neemt waarvan de lasten in het begin hoog zijn en steeds iets dalen. Maar ook de hypotheekvoorwaarden kunnen erg verschillen. Het is verstandig u hierin te verdiepen. Op de website van het Nibud kunt u er meer over lezen.

Hypotheek voor senioren

Mensen boven de 50 kunnen moeilijker een hypotheek krijgen. De reden is dat u de hypotheek ook na uw pensioen nog moet kunnen betalen. Op de website van de Consumentenbond leest u er meer over.

Onafhankelijk adviseur

Bij een onafhankelijke hypotheekadviseur kunt u informatie krijgen over de mogelijkheden van verschillende soorten hypotheken. U kunt voor hypotheekadvies ook terecht bij een bank, maar dan moet u ook bij die bank een hypotheek willen afsluiten.

De Vereniging Eigen Huis heeft een stappenplan voor het kiezen van een hypotheekadviseur.

Aanbieder uitkiezen

Zodra u voor een bepaalde hypotheekvorm gekozen heeft, kunt u kiezen met welke aanbieder u in zee gaat. U kiest op basis van prijs en voorwaarden, waarbij u de uitgangspunten gelijk probeert te houden. Anders is het moeilijk de maandlasten met elkaar te vergelijken.

U kunt een offerte aanvragen via uw hypotheekadviseur of - in sommige gevallen - direct bij de hypotheekaanbieder.