Home   Onderwerpen   Wonen   Dakloos   De draad weer oppakken

Tips om de draad weer op te pakken

Als u dakloos bent, maar graag de draad van uw leven weer wilt oppakken, dan heeft u misschien iets aan de volgende tips.

Omgaan met verslavingen

Heeft u een drank- of drugsverslaving? Zoek hiervoor dan hulp. Misschien kunt u met hulp stoppen of de verslaving beter in de hand krijgen. Zo krijgt u ook uw leven beter in de hand.

Schoon en verzorgd

Als u schoon bent en er verzorgd uitziet, maakt u een veel betere indruk. Bijvoorbeeld als u op zoek gaat naar werk. Bij de daklozenopvang kunt u douchen en uw kleren wassen.

Nette kleding

Voor sollicitatiegesprekken heeft u schone en nette kleding nodig. Heeft u bijstand, dan is dit zelfs een eis van de gemeente. Goedkope nette kleding vindt u bij de kringloopwinkel. Soms kunt u via de daklozenopvang of maatschappelijk werk gratis kleding krijgen.

En misschien is er u in de buurt een kledingbank, bijvoorbeeld Dress for succes. Of u vraagt aan een bekende of u een jasje of nette broek mag lenen.

Creatief geld verdienen

U kunt proberen geld te verdienen voor eten, drinken en een slaapplaats. Bijvoorbeeld door de straatkrant te verkopen, muziek te maken, autoruiten te wassen, de straten schoon te maken of sneeuw te ruimen.

Vrijwilligerswerk gaan doen

U kunt vrijwilligerswerk gaan doen. Bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel. Op die manier bent u aan het werk en leert u nieuwe vaardigheden. Ook leert u nieuwe mensen kennen die u misschien kunnen helpen. Zo bouwt u een netwerk op. Vraag bij een vrijwilligerscentrale in uw buurt wat de mogelijkheden zijn.

Werk zoeken

Probeer uw oude werk weer op te pakken. Reageer op vacatures of stuur open sollicitaties. Het kan ook helpen om een bedrijf op te bellen. Of eens langs te gaan.

Op Werk.nl vindt u veel informatie over werk zoeken en tips voor het solliciteren. Ook kunt u daar direct reageren op vacatures. Dit kan online via de Werkmap. Via Werk.nl kunt u ook een bijstandsuitkering of WW-uitkering aanvragen.

Heeft u bijstand, dan kan de gemeente of daklozenopvang u ook helpen bij het vinden van werk.

Schulden aanpakken

Schulden kunnen er voor zorgen dat mensen hun huis verliezen. U kunt proberen zelf uw schulden op te lossen, of dit doen met hulp van anderen. U leest er alles over in het menu Schulden.

Postadres

Een postadres heeft u nodig om post te kunnen krijgen van instanties. U heeft het ook nodig om een uitkering aan te kunnen vragen. Een postadres kunt u krijgen via de dagopvang.

Telefoon

Zorg ervoor dat u telefonisch bereikbaar bent. Voor een paar tientjes kunt u al een prepaid mobiele telefoon kopen met beltegoed.

E-mailadres

Een e-mailadres kunt u gratis aanmaken. Hiermee kunt u bijvoorbeeld via de e-mail solliciteren.

Als u zich inschrijft bij het UWV, kunt u daar vaak gebruik maken van de computers.

Inschrijven bij woningcorporaties

U kunt zich inschrijven bij Woningnet en bij de woningcorporaties van een gemeente waar u wilt wonen. Zo komt u op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. U moet elk jaar opnieuw betalen voor uw inschrijving, anders wordt u van de wachtlijst gehaald.

Een kamer zoeken

Een woning is vaak duurder dan een kamer. Schrijf u daarom ook in voor kamerverhuurwebsites, zoals Kamernet. Inschrijven is gratis, reageren kost meestal wel geld. Maar het is goedkoper dan inschrijven bij Woningnet, en er zijn geen wachtlijsten. Het nadeel is dat u meestal geen huurtoeslag krijgt voor een kamer.

Nachtopvang

Onderdak voor een nacht of voor enkele nachten vindt u bij de nachtopvang.