Home   Onderwerpen   Vervoer en mobiliteit   Hulp van anderen

Hulp van anderen voor het vervoer buitenshuis

Als vervoer een probleem is, kunnen anderen u op een aantal manieren helpen. Misschien heeft u iets aan deze tips.

Hulp uit uw omgeving

Familie of vrienden kunnen u misschien helpen, bijvoorbeeld door u af en toe op te halen of te brengen. U kunt ook hulp vragen van een vrijwilliger. Of iemand van de buurtvereniging. Soms zijn er ook verenigingen van lotgenoten die u graag helpen.

Vindt u het moeilijk om anderen om hulp te vragen of om hulp te aanvaarden? Misschien kunt u dat oplossen door iets terug te doen. Maar dat hoeft niet altijd!

Rijden in uw auto

Heeft u een eigen auto, maar kunt u niet meer zelf rijden? Dan kan iemand anders dat misschien voor u doen.

Bijvoorbeeld iemand die dat leuk vindt. Of iemand die toevallig dezelfde kant op moet. U kunt bijvoorbeeld samen met de buurvrouw of met uw zus boodschappen doen met uw auto.

Let op uw autoverzekering

Laat u iemand anders in uw auto rijden? Bekijk dan eerst uw autoverzekering eens goed. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat uw buurvrouw met uw auto een ongeluk veroorzaakt. Het hangt van uw autoverzekering af of schade aan de auto dan ook wordt vergoed. Is de schade niet gedekt, dan moet u die zelf betalen. Bovendien kan de premie van uw verzekering na een ongeluk omhoog gaan.

Maar van te voren duidelijke afspraken met degene die gaat rijden. Spreek bijvoorbeeld af dat als iemand anders schade rijdt met uw auto, diegene de kosten aan u terugbetaalt. Het is handig om dit ook op papier te zetten en te ondertekenen.

Hulp van vrijwilligers

Hulp door vrijwilligers kan een uitkomst zijn, als u af en toe vervoer nodig heeft. Er zijn bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties die vervoer kunnen regelen speciaal voor mensen die rolstoelgebonden zijn. En misschien is er bij u in de buurt wel een speciale busdienst voor ouderen of mensen met een beperking. Een vrijwilliger brengt u dan bijvoorbeeld naar familie of vrienden, naar de supermarkt of naar een doktersafspraak. Vaak moet u zo'n bus van tevoren reserveren en betaalt u een (kleine) bijdrage.

Soms organiseren vrijwilligersorganisaties activiteiten voor mensen met een beperking. Als u graag eens mee zou willen doen met hun activiteiten, dan hoeft het vervoer in ieder geval geen probleem te zijn.