Tips om anderen te helpen

Vaak durven mensen niet te vragen om hulp en is het dus fijn als u uw hulp aanbiedt. Hieronder vindt u tips over hoe u dit kunt aanpakken,

Een praatje maken

Het kan ook zijn dat mensen u niet durven te vragen, omdat u normaal niet zo vaak met elkaar praat. Wat vaker een praatje maken kan dan al helpen. Als u bijvoorbeeld uw alleenstaande buurvrouw wat beter leert kennen, zal ze u later makkelijker om hulp vragen. Bijvoorbeeld wanneer ze een keer iets groots moet sjouwen.

Openstaan voor hulpvragen

U kunt eens bij uzelf nagaan wie er in uw omgeving hulp nodig hebben.

U kunt bedenken waaraan deze mensen behoefte zouden kunnen hebben. Misschien kunt u aanbieden om een boodschap te doen, of gewoon eens op de koffie gaan. Dan komt u er tijdens het bezoek achter wat iemand niet meer zo goed zelf kan. Maar u kunt dat natuurlijk ook gewoon vragen.

Kleine dingen doen

U kunt best iets voor een ander betekenen, zonder dat het u elke week veel tijd gaat kosten. Ook een keertje op bezoek gaan of iemand begeleiden naar de huisarts kan al fijn zijn.

Vrijwilligerswerk

U kunt natuurlijk ook via een organisatie vrijwilligerswerk doen. Dan maakt u deel uit van een vast verband, waarin er van u verwacht wordt dat u op bepaalde tijden iets komt doen.

Het kan heel bevredigend zijn om via een instelling of organisatie iets te doen voor andere mensen. Hier zijn veel mogelijkheden voor, van trainer bij de sportclub van uw dochter tot gastvrouw in een ziekenhuis.