Eens of oneens met elkaar?

Het is fijn als u zonder ruzie uit elkaar gaat. Maar vaak lukt dat niet, omdat u het bijvoorbeeld niet eens bent over de verdeling van uw bezittingen.

Eens?

Kunt u samen goede afspraken maken over de scheiding? Dan kunt u samen een advocaat nemen.

U legt de afspraken over de scheiding vast in een overeenkomst en de advocaat dient het verzoekschrift in. De rechtbank kan dan binnen enkele maanden uw scheiding uitspreken. Vindt u het lastig om uw spullen te verdelen, dan kan een notaris u daarbij helpen.

Hulp van een mediator

Lukt het niet om afspraken te maken met uw partner over de scheiding? Dan kunt u hulp vragen aan een mediator of een bemiddelaar. Die helpt u samen een oplossing te vinden voor zaken waar u het niet over eens bent.

U legt de afspraken vast in een overeenkomst en die wordt toegevoegd aan de stukken die naar de rechtbank gaan. Komt u er met een mediator samen ook niet uit? Dan moet u beide een eigen advocaat nemen. Dit betekent vaak wel dat u meer tegenover elkaar komt te staan.

Oneens?

Heeft uw partner alleen het verzoekschrift ingediend bij de rechter en bent u het er niet mee eens? Dan kunt u een verweerschrift indienen waarin u bijvoorbeeld vraagt om afspraken over het nabestaandenpensioen of over alimentatie of de zorg voor uw kinderen.