Home   Onderwerpen   Gezondheid en zorg   Geweld   Seksueel geweld   Steun en hulp van anderen

Steun en hulp van anderen bij seksueel geweld

Andere mensen kunnnen u steunen, bijvoorbeeld wanneer u aangifte gaat doen. Erover praten met anderen kan helpen om het misbruik te verwerken.

Erover praten

Slachtoffers van seksueel misbruik voelen zich vaak angstig, machteloos en eenzaam. Het misbruik is een geheim, dat de dader macht geeft over het slachtoffer. Praten helpt om de controle terug te krijgen. Veel praten kan bovendien zorgen voor meer afstand tot de pijn. Ook de gebeurtenissen opschrijven kan helpen.

Misschien is er een vriend, vriendin, familielid of vertrouwenspersoon bij wie u met uw verhaal terecht kunt. Misschien kunt u dan wel samen verdere hulp inschakelen.

Bellen

Vindt u het juist moeilijk om met iemand in uw omgeving te praten? U kunt ook met een vrijwilliger bellen of chatten om uw hart te luchten.

Iemand helpen

Als iemand in uw omgeving slachtoffer is geworden van seksueel geweld, kunt u veel betekenen. Voor het slachtoffer is het heel belangrijk om het verhaal te kunnen vertellen.

Sommige mensen vinden het fijn om iemand te hebben die meegaat naar de huisarts, het politiebureau of andere hulpverleners. Bij Slachtofferhulp Nederland vindt u tips voor het bieden van de helpende hand.

Lotgenotencontact

Voor de verwerking van seksueel misbruik kan contact met lotgenoten fijn zijn. Een paar initiatieven voor lotgenotencontact op een rijtje: