Hulp van anderen wanneer uw zieke of gehandicapte kind nog thuis woont

Mensen die dichtbij u staan, zijn vast wel in staat en bereid om af en toe iets voor uw kind te doen. Denkt u maar aan directe familie, uw ouders of schoonouders of een broer of zus.

Hulp vragen

Misschien vindt u het lastig om hulp te vragen aan anderen. U voelt zich bezwaard of u weet niet goed wat een ander voor u zou kunnen doen. Toch helpen mensen u graag. Ook met kleinere klusjes.

Een dagdeel van u overnemen

Het is fijn als een vertrouwd iemand de zorg overneemt. Iemand die vaker bij u komt en die uw kind goed kent. Die ook precies weet wat hij of zij moet doen als er iets is met uw kind.

Naaste familieleden, zoals uw ouders, broers en zussen, kunnen misschien af en toe de verzorging van uw kind voor een dagdeel overnemen.

En als u er even tussenuit wilt, kunnen ze dat misschien voor een paar dagen achter elkaar doen.

Lotgenoten

U kunt veel hebben aan ouders die hetzelfde meemaken als u: lotgenoten. Zij weten als geen ander wat er bij de zorg en behandeling van een speciaal kind komt kijken.

Er zijn allerlei verenigingen en websites voor ouders met kinderen die een ziekte of een handicap hebben. U kunt tips en informatie krijgen van andere ouders en u kunt ervaringen uitwisselen.

Vrijwilligerszorg

Een vrijwilliger kan ook af en toe de zorg overnemen, op uw kind passen of met uw kind spelen. Vraag om meer informatie bij een vrijwilligersorganisatie. Zoals MantelzorgNL, Humanitas of een vrijwilligersorganisatie bij u in de buurt.