Home   Onderwerpen   Gezondheid en zorg   Slapen   Hulpmiddelen bij slapen

Hulpmiddelen bij slapen

Heeft u moeite om in slaap te komen, zorg er dan voor dat u echt lekker ligt. Een goed matras en een fijn kussen maken al een groot verschil.

Ligt u veel in bed, vanwege een ziekte of beperking? Dan zijn er speciale matrassen en kussens verkrijgbaar. Ook zijn er speciale bedden en hulpmiddelen voor mensen die moeilijk in en uit bed kunnen komen.

Een goed matras

Een goed matras is essentieel voor een goede nachtrust. Controleer daarom eens of uw matras nog goed is. Wanneer uw matras ouder is dan 8 jaar, is het verstandig om te kijken naar een nieuw matras.

Maar er zijn ook andere aanwijzingen:

  • Het matras heeft een kuil of is juist te stijf.
  • U wordt wakker met een stramme nek of rugklachten.
  • U ligt niet lekker en moet lang zoeken naar een prettige houding.

Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u informatie over verschillende matrassen en materialen.

Op de website van de Consumentenbond vindt u aankooptips en een matrassenvergelijker.

U kunt zich ook laten informeren bij een goede beddenzaak. Misschien kunt u het nieuwe matras ook een tijdje op proef nemen.

Een goed hoofdkussen

Ook in hoofdkussens is er veel keus. In de materialen, maar ook in de vorm en dikte. Uw slaaphouding is erg belangrijk voor het kiezen van een hoofdkussen.

Op de website van de Consumentenbond vindt u meer informatie over het uitzoeken van een hoofdkussen.

Hulpmiddelen bij het rusten

Ligt u veel in bed vanwege een ziekte of beperking? Dan kan het lastiger zijn om in en uit bed te komen. Of om van houding te wisselen in bed. Met hulpmiddelen kunt u dit makkelijker maken, bijvoorbeeld met een aangepast bed of een glijlaken.

Dit soort hulpmiddelen zijn verkrijgbaar bij thuiszorgwinkels of hulpmiddelenleveranciers. U vindt een overzicht van hulpmiddelen bij hulpmiddelen bij het rusten.