Home   Onderwerpen   Gezondheid en zorg   Psychische gezondheid   Hulp en steun van anderen

Hulp en steun van anderen bij psychische problemen

Een steuntje in de rug kan u helpen om alles voor uzelf eens op een rijtje te zetten.

De mensen om u heen vinden het prettig om u te helpen en u te zien opbloeien. Zij kennen u goed en weten wat u nodig heeft. Denkt u maar aan uw vrienden, kennissen en familie.

Hulp durven vragen

We worstelen allemaal weleens met vragen waar we zelf geen antwoord op weten. De blik van een ander kan helpen bij het vinden van een oplossing. Door uw zorgen te delen, verlicht u uw last.

Bespreek uw gevoel en problemen daarom eens met iemand die dicht bij u staat.

Met u meegaan

Misschien vindt u het moeilijk om de eerste stap te zetten. U kunt een familielid of een vriend(in) vragen om de eerste keer met u mee te gaan naar de huisarts of naar de psycholoog.

Dit is prettig als u niet alleen durft te gaan. Soms is het voor de hulpverlener ook verhelderend om te horen hoe iemand die u goed kent over uw probleem denkt.

Cursus omgaan met...

Ook voor mensen in uw omgeving zijn er trainingen en cursussen waarbij ze leren hoe ze u het beste kunnen ondersteunen. Maar ook hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Ze leren om te gaan met depressie, angststoornissen, borderline, schizofrenie of een andere aandoening.

Bellen, chatten of appen

Bij MIND Korrelatie (0900 1450, 15 ct/m) kunt u terecht met al uw vragen over psychische gezondheid. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers die u professioneel advies kunnen geven. Ze kunnen ook helpen passende hulp te vinden. U kunt met MIND Korrelatie ook chatten of mailen.

Daarnaast is er de Luisterlijn (0900 0767). U kunt er 24 uur per dag terecht met uw verhaal. Geschoolde vrijwilligers bieden een luisterend oor. Vrijblijvend en anoniem. U kunt met de Luisterlijn ook chatten of mailen.