Staar

Met staar kunt u geleidelijk aan minder goed zien. Het kan zijn dat u eerst niet meer goed ziet in het donker. Sommige mensen zien een stralenkrans als ze naar een lamp kijken. Of ze worden verblind door licht.

Wat is staar?

Staar heet ook wel cataract, grijze staar of lenstroebeling. Staar komt regelmatig voor bij mensen op oudere leeftijd. De ooglens wordt geleidelijk steeds troebeler, terwijl de lens helder hoort te zijn.

Doordat de lens troebel is, kan het licht de binnenkant van uw oog (het netvlies) moeilijker bereiken. Dat is de reden dat u wazig gaat zien. Staar is op zichzelf niet gevaarlijk, maar het is natuurlijk wel lastig.

Hoe komt het?

Staar heeft meestal te maken met veroudering, het is dus een ouderdomskwaaltje.

Maar het kan ook aangeboren zijn of optreden na een ongeluk of een oogontsteking. Heeft u diabetes, dan loopt u meer kans op het krijgen van staar. En soms krijgt u staar als u lange tijd prednison gebruikt. Hoe snel uw gezichtsvermogen achteruit gaat, verschilt per persoon.

Wazig zicht

Heeft u staar, dan kunt u minder scherp zien. Het lijkt wel of u door een matglas kijkt. Alles is wat waziger, zowel de dingen die dichtbij zijn als de dingen in de verte. Het lezen gaat dus moeilijker, maar ook het autorijden kan lastiger gaan.

Verder ziet u misschien alles minder kleurrijk. Het kan zijn dat u dat niet echt merkt, of pas als u al aan een oog geopereerd bent.

Zien in het donker

Mensen met staar kunnen ook minder goed zien in het donker. Bij het autorijden 's avonds en 's nachts kunt u veel last hebben van verblinding door de lichten van tegemoetkomende auto’s.

Operatie

Heeft u last van beperkingen in uw gezichtsvermogen door staar, dan kunt u hiervoor behandeld worden. Tijdens een operatie verwijdert de oogchirurg de troebele lens en vervangt deze door een kunstlens.

Organisaties