Tips om geld te besparen

Wilt u geld besparen? Misschien helpen deze adviezen.

Waarop bezuinigen?

Sommige kosten moet u sowieso betalen, zoals uw woonlasten, verzekeringen en dagelijkse boodschappen. Toch kunt u daar vaak wel op bezuinigen.

Dan zijn er nog kosten voor dingen die niet per se moeten, maar die wel prettig zijn. Daarbij is het de vraag wat u belangrijk vindt: sporten, cadeautjes, uit eten, een abonnement op een krant of tijdschrift, een dagje uit?

Noodzakelijk

Hoe kunt u uw vaste lasten en noodzakelijke uitgaven verlagen?

Contracten opnieuw bekijken

Het kan zijn dat u jaren geleden een contract of abonnement heeft afgesloten tegen een goede prijs. Maar is dat nu nog steeds een goede prijs?

Misschien is het inmiddels ergens anders goedkoper. Het kan dus handig zijn om het oude contract eens te vergelijken met het huidige aanbod. Bijvoorbeeld op een vergelijkingssite.

Verzekeringen opzeggen

Als u al uw verzekeringen erbij pakt, ziet u misschien ook dat er verzekeringen bij zitten die dubbel zijn of misschien niet meer zo nuttig. Denk aan een doorlopende reisverzekering als u bijna nooit op reis gaat. Dit soort verzekeringen kunt u dan stopzetten.

Meestal zit u een jaar aan een verzekering vast en kunt u de verzekering daarna opzeggen wanneer u wilt. De verzekering wordt dan een maand later stopgezet. Kijk dit na in uw verzekeringspapieren. Voor zorgverzekeringen gelden andere regels.

Goedkopere zorgverzekering

Inwoners met een laag inkomen die een zorgverzekering moeten afsluiten kunnen een betaalbare collectieve ziektekostenverzekering bij het VGZ en het CV via Baanbrekers afsluiten. Via Baanbrekers ontvangt u een bijdrage in de premie. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van uw pakketkeuze. Er is keuze uit diverse aanvullende pakketten. Kies voor het pakket dat het beste bij uw zorgvraag past. Als u tot de doelgroep behoort, heeft de verzekeraar een acceptatieplicht.

Voor vragen over de hoogte van gemeentelijke premiebijdrage kunt u terecht bij Baanbrekers. Tel. 0416-671200.

Meer informatie over de Gemeentepolis: www.gezondverzekerd.nl, www.vgz.nlwww.cz.nl

Op een zorgverzekering kunt u vaak veel besparen. U kunt elk jaar in december en januari overstappen. Op de pagina over de zorgverzekering vindt u links naar vergelijkingssites. De Zorgvergelijker van de Consumentenbond is een goede plek om te beginnen.

Besparen op energie

Ook uw energiecontract kan misschien voordeliger. Maar u kunt ook proberen minder gas, water en elektriciteit te verbruiken. Misschien heeft u iets aan de tips voor het besparen op energie.

Uitgaven bijhouden

U kunt gedurende een paar weken eens een kasboek bijhouden waarin u precies opschrijft wat u uitgeeft. Zo kunt u erachter komen wat uw vaste gewoonten zijn en waar u kunt besparen. Dan is het ook handig om een budget te maken.

Misschien heeft u ook iets aan de tips om te besparen in de winkel.

Digitaal huishoudboekje

Een kasboek kunt u bijhouden op papier, maar het is sneller om dit digitaal te doen. Bijvoorbeeld in een spreadsheetprogramma als Excel.

U kunt uw uitgaven ook bijhouden in een digitaal huishoudboekje. Met zo'n programma heeft u meer mogelijkheden. Een overzicht vindt u op de website van de Consumentenbond.

Niet-noodzakelijk

Hoe zorgt u ervoor dat u de dingen die u belangrijk vindt, kunt blijven doen?

Keuzes maken

Wat vindt u belangrijk om te kunnen doen? Maak er eens een lijstje van in volgorde van belangrijkheid. Met bezuinigen kunt u dan onderaan het lijstje beginnen.

Abonnementen opzeggen

U kunt uw abonnementen, lidmaatschappen en donaties aan goede doelen eens opnieuw bekijken. Waar betaalt u allemaal voor? Speelt u nog mee in de loterij? Heeft u een abonnement op een televisiegids, tijdschriften of de krant? Bent u lid van verenigingen of clubs met een hoge contributie?

Misschien kunt u deze abonnementen opzeggen of kijken of u het kunt inwisselen voor iets goedkopers. Vaak is het bijvoorbeeld goedkoper om de krant digitaal te gaan lezen. U kunt misschien wel sporten of uw hobby uitoefenen buiten de vereniging om, met vrienden en bekenden.

Rechten bij opzeggen

Voor het opzeggen van abonnementen gelden bepaalde regels, zodat u niet te lang aan iets vast blijft zitten.

  • Een abonnement mag alleen automatisch worden verlengd, als het daarna mogelijk is om elke maand op te zeggen.
  • U mag op elk moment opzeggen. Het abonnement mag dan maximaal een maand doorlopen.
  • Opzeggen mag op dezelfde manier als u het abonnement hebt genomen. Dus ook telefonisch, als u het abonnement zo bent aangegaan.
  • Voor kranten en tijdschriften geldt dat een abonnement maximaal 3 maanden stilzwijgend mag worden verlengd.
  • Het is wel handig om een bewijs van opzegging te bewaren. Dus de opzegbrief of een schriftelijke bevestiging van de aanbieder.

Spullen delen

Een boormachine is handig om te hebben, maar ook prijzig. En hoe vaak gebruikt u zoiets nou echt? Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken: een auto, een grasmaaier, een lange ladder, maar ook een krantenabonnement, boeken of dvd's. Misschien kunt u dit soort dingen delen met mensen in de buurt of met familie.

Er zijn websites die speciaal gericht zijn op het delen van spullen of het delen van auto's. Maar een briefje ophangen bij de supermarkt kan ook werken. Voor het lenen van speelgoed kunt u misschien naar de spelotheek en voor boeken (uiteraard) naar de bibliotheek.

Cadeautjes

  • Als u door het jaar heen cadeautjes verzamelt voor verjaardagen en feestdagen, spreidt u de kosten. Bovendien kunt u dan cadeaus kopen die in de aanbieding zijn.
  • Kinderen krijgen (bijvoorbeeld met Sinterklaas) graag veel cadeautjes. U kunt misschien meerdere goedkope cadeautjes kopen in plaats van één duur cadeau.
  • U kunt ook speelgoed ruilen met andere ouders. Of u kijkt of u gratis of heel goedkoop iets kunt vinden via een ruilgroep of weggeefgroep op Facebook.