U kunt een bijstandsuitkering aanvragen als u in Nederland woont en niet genoeg verdient om er van rond te komen.

Recht op bijstand

U krijgt alleen bijstand als u geen andere (volledige) uitkering of tegemoetkoming kunt krijgen. Bijvoorbeeld een WW-uitkering of studiefinanciering. Kijk voor een overzicht van de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Een bijstandsuitkering is bedoeld om de periode totdat u weer een baan heeft, te overbruggen. Met een bijstandsuitkering bent u in principe verplicht om te solliciteren. De bijstand maakt deel uit van de Participatiewet.

Bericht over de uitkering

Binnen acht weken ontvangt u bericht van de sociale dienst. Heeft u recht op een bijstandsuitkering? Dan krijgt u deze toegekend vanaf de dag dat u zich heeft gemeld bij UWV. Nooit vanaf een eerdere datum.

Voor meer informatie: Baanbrekers, Zanddonkweg 14 in Waalwijk, telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 10u en 12uur op 0416-67 10 00.

Plichten in de bijstand

Als u in de bijstand zit, dan moet u zich houden aan bepaalde verplichtingen. Zo moet u aangeboden werk aanvaarden en moet u bereid zijn om te reizen of te verhuizen om aan werk te komen. De volledige lijst van plichten kunt u raadplegen op de website van de Rijksoverheid.

Voldoet u niet aan deze plichten, dan kunt u in sommige gevallen worden gekort op uw uitkering. Baanbrekers bepaalt dit.

Tegenprestatie

De gemeente kan mensen met een bijstandsuitkering vragen om een tegenprestatie. Wie een bijstandsuitkering krijgt, moet daar dan iets voor terugdoen. Gemeentes beslissen zelf aan wie ze een tegenprestatie vragen en hoe ze die invullen.

Taal leren

Vraagt u bijstand aan, dan moet u bewijzen dat u Nederlands kunt verstaan, spreken, lezen en schrijven. Dit heet de taaleis. Kunt u dit niet? En probeert u het ook niet te leren? Dan mag de gemeente uw uitkering verlagen.

Wilt u beter Nederlands leren? Kijk dan eens bij de tips.

Tozo: ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een gemeentelijke noodvoorziening voor zelfstandigen die in de knel komen door de coronacrisis. U kunt controleren of u in aanmerking komt via de Krijg ik Tozo check van de Rijksoverheid. De regeling loopt nog tot 1 juli 2021.

Voor het doen van een aanvraag kunt u terecht bij de afdeling zelfstandigen.

Meer lezen over Tozo.

Informatie Baanbrekers

Voor informatie en advies kunt u terecht bij Baanbrekers, Zanddonkweg 14 in Waalwijk, elke werkdag tussen 09.00u en 12.00uur. Telefonisch zijn we elke werkdag van bereikbaar tussen 10.00u en 12.00uur.

Hulpaanbod

Bijstand

Inkomen

Elke Nederlander dient zelfstandig in zijn of haar bestaan te...

Organisaties

Sociale dienst

Baanbrekers

 0416-67 10 00 baanbrekers.orgZanddonkweg 145144NXWaalwijk

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod