In uw sollicitatiebrief presenteert u zichzelf aan de werkgever.

Wat moet er in de brief?

In de brief maakt u duidelijk waarom u interesse heeft in de functie. Ook legt u uit waarom u denkt dat u de meest geschikte kandidaat bent.

Probeer u daarbij te verplaatsen in de lezer. Schrijf niet alleen over wat u zelf zou willen in een baan, maar bedenk wat de werkgever zoekt. Leg in de brief uit waarom u daar goed bij past. Daarbij vertelt u iets over uw werkervaring en uw achtergrond.

Vindt u het lastig? Doe van te voren onderzoek naar het bedrijf en wat het bedrijf precies doet. Kijk bijvoorbeeld eens goed op de website, of vraag mensen die er werken.

Korte, getypte brief

Stuur liever geen handgeschreven brief, ook al heeft u nog zo'n net handschrift. Gebruik een tekstverwerkingsprogramma op de computer en maak uw brief niet langer dan 1 A4-tje.

Tip: schrijf eerst gewoon alles op. Later kunt u wel weer wat inkorten of verbeteren.

Tips voor het schrijven van de brief

  • Sluit met de stijl van de brief zo veel mogelijk aan bij de stijl van de vacature.
  • Probeer origineel te zijn.
  • Gebruik geen standaardzinnen en woorden als 'uitdaging' en 'leuk'.
  • Spreek de lezer aan met 'u'.
  • Met een opvallende beginzin en eindzin trekt u de aandacht van de lezer.
  • Vermeld in de afsluiting van de brief dat u graag op gesprek wilt komen om uitgebreider kennis te maken. Zo geeft u de organisatie een reden om ook echt wat met uw brief te doen.

Voorkom spelfouten

Uiteraard zorgt u ervoor dat er geen spelfouten in de brief voorkomen. Er zit vast spellingscontrole op uw computer. En laat uw brief ook even lezen aan iemand anders. Misschien heeft die ander nog meer goede suggesties!

Als u de tijd heeft, laat de brief dan een dag liggen en lees hem de volgende dag opnieuw. U zult de fouten er dan makkelijker uithalen.

Gebruik de naam van de organisatie

Het is slim om in uw sollicitatiebrief de naam van de organisatie te noemen, en uiteraard ook correct te spellen!

Schrijf dus liever niet steeds "uw bedrijf", maar noem het bedrijf bij de naam.

Sollicitatiebrief per e-mail

Als u via de e-mail wilt solliciteert, gelden dezelfde regels als op papier. Alleen zet u uw brief dan als tekst in de e-mail. Uw cv stuurt u als bijlage mee. U kunt eventueel ook uw brief (of motivatie) en cv allebei in de bijlage toevoegen.

Als u uw brief en cv moet mailen, gaat de opmaak soms verloren. Om dat te voorkomen, kunt u uw brief en cv ook als pdf-bestand opslaan en mailen.

Geef het document in ieder geval een logsiche naam met uw eigen naam erin. Bijvoorbeeld 'Motivatie_Martin_vd_Vaart' of 'CV_Martin_vd_Vaart'.

Uw brief laten schrijven

De meeste mensen vinden het moeilijk om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Als u dat ook vindt, kunt u overwegen om de brief te laten schrijven door iemand anders.

Misschien kent u iemand die goed kan schrijven. Of u vraagt een tekstschrijver, of een bedrijf dat gespecialiseerd is in het schrijven van sollicitatiebrieven.

Let er wel op dat de brief in uw stijl en op uw niveau geschreven is, anders krijgt u er alleen maar last mee.

Vergelijk hulpaanbod