Er zijn verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. Mensen met lagere inkomens kunnen zich bij een woningcorporatie inschrijven voor een sociale huurwoning. Een andere mogelijkheid is particulier huren.

Huren via de woningcorporatie

Is uw inkomen laag? Dan komt u misschien in aanmerking voor sociale huur. Hiervoor kunt u terecht bij woningcorporaties. Op www.woninginzicht.nl worden alle huurwoningen van woningcorporaties Casade, Mooiland, Woonzorg Nederland, Leystromen, ’t Heem, TBV Wonen, Tiwos, WonenBreburg en Vestia gepubliceerd. U kunt zich via deze site inschrijven en vervolgens kunt u op de woningen reageren.

Het is verstandig om u snel in te schrijven, omdat het even kan duren voordat u een woning toegewezen kan krijgen. Ook is het verstandig om de website regelmatig te bezoeken. Veel woningen worden maar voor beperkte duur gepubliceerd.

Sommige woningen worden door middel van loting toegewezen. De computer loot dan onder alle geïnteresseerden. Dit kan interessant zijn als u snel een woning wil huren.

 

Urgentie aanvragen

Als u dringend een sociale huurwoning zoekt, kunt u een urgentieverklaring (of woonurgentie) aanvragen. U krijgt dan voorrang op andere woningzoekers.

Niet iedereen komt in aanmerking voor urgentie. Op www.woninginzicht.nl staat bij de veelgestelde vragen uitleg over wanneer u wel en niet in aanmerking komt voor urgentie. Op dezelfde pagina kunt u ook het aanvraagformulier voor urgentie downloaden.

Particulier huren

U kunt er ook voor kiezen om particulier een woning te huren. Dit heet ook wel 'huren in de vrije sector'. Meestal is de prijs van zo'n woning hoger dan die van een sociale huurwoning. Daarnaast betaalt u vaak eenmalige bemiddelings- en administratiekosten. Er zijn verschillende sites waarop u kunt zoeken naar particuliere huurwoningen. Bijvoorbeeld Marktplaats en Funda.

U kunt ook een huurwoning zoeken via de een makelaar. Makelaars bieden vaak huurwoningen aan namens particuliere verhuurders.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Voor woningaanpassingen heeft u geen toestemming nodig van de verhuurder. Het gaat dan om aanpassingen die nodig zijn vanwege ouderdom of een beperking. De verhuurder mag wel meepraten over de aanpassingen. U hoeft de aanpassing niet te verwijderen als u verhuist.

Heeft u de aanpassing nu nog niet nodig? Maar wilt u de woning toch alvast aanpassen met het oog op de toekomst? Dan heeft u wel toestemming nodig van de verhuurder. De verhuurder mag de toestemming alleen weigeren als de woning door de aanpassingen in waarde daalt. Of als de woning na de aanpassingen moeilijker opnieuw te verhuren is.

Duidelijkheid vooraf

Voordat u in een huurwoning gaat wonen, is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de kosten. Spreek van tevoren af welk woningonderhoud u zelf moet betalen en regelen, en welke reparaties voor rekening van de verhuurder zijn.

Het is handig om de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. U kijkt dan met de verhuurder of er gebreken zijn maakt hier een rapport van. U ondertekent allebei dit rapport. Zo voorkomt u dat u problemen krijgt als u het huurcontract weer opzegt.

Problemen met verhuurder

Heeft u problemen met uw huurcontract of uw huisbaas, dan kunt u om advies vragen bij het Juridisch Loket. U kunt hier gratis binnenlopen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van het huis waar u woont. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van:

  • de hoogte van uw inkomen
  • hoeveel vermogen u heeft
  • uw leeftijd
  • hoe hoog de huurprijs van uw woning is

Via de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Huurtoeslag aanvragen doet u via Mijn toeslagen.

Organisaties

Woningverhuurder

Juridisch Loket of rechtswinkel

Rechtswinkel Tilburg

 013-53 53 135 rechtswinkeltilburg.nlRingbaan-West 965046VATilburg

Het Juridisch Loket Tilburg

 0900-80 20 juridischloket.nlSpoorlaan 4045038CGTilburg

Vergelijk hulpaanbod