Jan Weijters is vrijwilliger binnen de kerngroep Dementievriendelijke Gemeenschap (DVG) Waalwijk. Binnen de kerngroep houdt hij zich bezig met het Geheugen Paviljoen Waalwijk en activiteiten voor de Speel- Beweeg- en Beleeftuin in Wandelpark Waalwijk. Hij geeft een inkijkje in zijn rol als vrijwilliger. Daarnaast is hij zelf mantelzorger voor zijn echtgenote met Alzheimer.

Verbinding

"Als vrijwilliger ben ik betrokken bij het organiseren van activiteiten bij Geheugen Paviljoen Waalwijk in het Parkpaviljoen en Geheugen Paviljoen Waspik in Den Bolder. Door mee te doen aan deze activiteiten heb ik veel contact met deelnemers die te maken hebben met beginnende dementie en hun mantelzorgers."

Waardevol werk

"Ik ervaar het werken met mensen met dementie en hun mantelzorgers als waardevol. Ze zijn dankbaar voor de activiteiten die wij organiseren. Het contact met andere lotgenoten tijdens de activiteiten voorkomt dat mensen zich eenzaam voelen. Dus het meedoen aan de activiteiten levert voor hen veel plezier op. Ook kunnen ze tijdens deze activiteiten met hun vragen terecht bij dementieconsulenten."

Goede ontwikkelingen

"Het heeft flink wat moeite gekost om aandacht te krijgen voor de activiteiten die Dementievriendelijke Gemeenschap Waalwijk organiseert. Na vele jaren heeft dit nu geleid tot een goede opkomst. Daarnaast zie ik het aanstellen van dementieconsulenten binnen de gemeente als een succes. Zij zijn het aanspreekpunt voor de groep mensen met (beginnende) dementie. Ook het Geheugenpaviljoen is een groot succes: in Waalwijk én in Waspik zijn deze nu te vinden. Steeds meer mensen bezoeken deze Geheugenpaviljoenen."

Neem dit mee

"Ik wil mensen met dementie en hun mantelzorgers meegeven dat ze niet alleen moeten blijven. Zoek contact met dementieconsulenten via dementieconsulent@waalwijk.nl of 0416-683456. Zo krijg je meer steun om je contact met de samenleving te behouden. De inwoners van Waalwijk wil ik aansporen om in actie te komen voor mensen met dementie. Laat je informeren over dementie via voorlichtingsactiviteiten en stel je dementievriendelijk op. Wil je iets extra’s doen? Dan kan je je altijd net zoals ik aanmelden als vrijwilliger."