Waalwijk is één van de vijf Brabantse koplopergemeenten als het gaat om het thema Dementie Vriendelijke Gemeenschap (DVG). Inmiddels kent bijna iedere gemeente in Brabant een DVG, want het aantal mensen met dementie stijgt in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners én organisaties in Waalwijk dagelijks te maken krijgen met dementie. Dementievriendelijke Gemeenschap Waalwijk is daarom sinds 2012 in het leven geroepen om zich te richten op deze groep mensen. 

Ambities DVG

De Dementievriendelijke Gemeenschap in Waalwijk wil het dagelijkse leven gemakkelijker maken van kwetsbare/eenzame mensen, waaronder een grote groep ouderen met dementie/geheugenproblemen. Door onderlinge samenwerking met betrokken organisaties en zorgverleners in Waalwijk willen ze de kwaliteit van de zorgverlening voor mensen met dementie en hun betrokken familie (mantelzorgers) verbeteren. Zo kunnen mensen met geheugenproblemen zo lang mogelijk meedoen in de samenleving.

Aandacht voor dementie

Ook wil DVG aandacht voor de situatie waarin thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers verkeren. Om deze reden hebben ze verschillende werkgroepen opgezet. Deze werkgroepen houden zich onder andere bezig met het geven van voorlichting, het communiceren over dementie en het organiseren van evenementen met extra aandacht voor dementie. Zo wordt een dementievriendelijke samenleving mogelijk waarin de gemeenschap een handje helpt wanneer dat nodig is.

DVG Waalwijk op Instagram

Wist jij al dat Dementievriendelijke Gemeenschap Waalwijk een eigen Instagram-account heeft? Vanaf 5 september gaan ze hier ervaringen van personen met dementie, hun mantelzorgers en professionals delen. Ook geven ze informatie over activiteiten en nieuws rondom dementie. Meld je aan op Instagram en volg @dementievriendelijkwaalwijk.

Dementheek

In de Bibliotheek in Waalwijk is er een mooie ruimte met informatie en verhalen voor én over mensen met dementie: de Dementheek. Wat je hier kan vinden zijn bijvoorbeeld informatieve boeken, romans en voorleesboeken. De Dementheek vind je direct bij de ingang van de Bibliotheek op de begane grond. Heb je geheugenproblemen of ken je iemand met dementie? Ben je mantelzorger of zorgmedewerker en help je iemand met dementie? Kom gerust een kijkje nemen!

 

Vacatures vrijwilligers

Wil jij een waardevolle bijdrage leveren aan het welzijn van mensen met dementie in onze gemeenschap? Dementievriendelijke Gemeenschap (DVG) Waalwijk zoekt enthousiaste vrijwilligers. Bekijk de openstaande vacatures hieronder!