29 november was het zover. De bijeenkomst over Orange the World in Theater De Leest. Een informatie- en discussieavond over geweld tegen vrouwen.  Tijdens deze bijeenkomst werd een sneak preview getoond van de documentaire ‘Belaagd’. Daarna leidde Olcay Gulsen (ambassadeur Orange the World) samen met Ilona Brekelmans (psycholoog bij Sterk Huis) de discussie over het onderwerp geweld tegen vrouwen. De avond is een goede eerste stap in het bespreekbaar maken van dit onderwerp.

Documentaire ‘Belaagd’

Na het welkomstwoord van wethouder Dilek Odabasi werd de documentaire ‘Belaagd’ afgespeeld. Een documentaire over ongewenst seksueel overschrijdend gedrag in Nederland. De documentaire bevatte persoonlijke verhalen van vrouwen. Wat zij hebben meegemaakt op het gebied van vrouwengeweld en hoe dat hen heeft veranderd. Aangrijpende verhalen waaruit naar voren kwam dat er nog te veel schaamte is rondom het onderwerp en dat het bespreekbaar maken éxtra belangrijk is. Op vrijdag 9 december aanstaande zendt NPO2 de documentaire uit.

Discussie met publiek

Na de documentaire gingen Olcay Gulsen en Ilona Brekelmans in discussie met het publiek. Verschillende personen zaten in het publiek: inwoners, docenten werkzaam op Waalwijkse scholen, vrouwen met persoonlijke verhalen, raadsleden van de gemeente en medewerkers van Sterk Huis(externe link). Verschillende situaties werden besproken met Olcay en Ilona. Hoe kun je mannen bewust maken van gedrag dat een onveilig gevoel kan geven aan een vrouw? Hoe ga je om met een situatie waarin je vrouwengeweld tegenkomt? Kan er in de opvoeding al iets gedaan worden om vrouwengeweld te voorkomen? Ook werden een aantal vragen voorgelegd aan het publiek. Zoals: ‘wie is er wel eens bang geweest op straat?’. Door het opsteken van rode en groene kaartjes (rood is nee en groen is ja) gaf het publiek antwoord. Een duidelijke conclusie van de avond: de maatschappij zijn wij, dus wij moeten ingrijpen.

Ik ben #medestander

Seksuele intimidatie gebeurt nog altijd iedere dag en er wordt te veel weggekeken. Teken daarom de #medestanderspledge(externe link). Hiermee geef je aan dat jij niet meer wegkijkt bij seksuele intimidatie of vrouwengeweld. Heb je bijvoorbeeld het idee dat iemand in jouw omgeving te maken heeft met huiselijk geweld? Vraag aan diegene of het goed gaat. Hiermee kan je misschien net dat zetje geven waardoor ze erover durft te praten en op zoek gaat naar hulp. Zo gaan we voor een veilige wereld, waarin niet meer wordt gesist naar vrouwen. Wethouder Dilek Odabasi: “Ongeacht of je man of vrouw bent, ben bewust van wat je gedrag met de ander doet. We moeten het als mens benaderen, niet als man of vrouw. Meer lef tonen en het onderwerp bespreekbaar maken! Daar begint het mee.”