Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met een hulpbehoevend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, met bijvoorbeeld een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving of andere ondersteuningsbehoefte. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 jongeren mantelzorger is. Deze jonge mantelzorgers worden vaak niet als zodanig herkend. Hierdoor hebben zij kans op overbelasting of andere nadelige effecten, zoals lagere schoolprestaties en ontwikkelingsachterstanden.

Ben jij een jonge mantelzorger?

Break nodig?

Het kan fijn zijn om voor jouw familielid te zorgen, maar soms kan het ook teveel worden. Wil jij graag met iemand over jouw thuissituatie praten, informatie of praktische tips ontvangen of gewoon even een break nemen?

Het platform Jonge Mantelzorg van de gemeente Waalwijk is er voor jou! Bel of stuur een WhatsApp-bericht naar 06-55298436 of mail naar mantelzorgcoach@waalwijk.nl.

Week van de jonge mantelzorger

Van 1 tot en met 7 juni 2021 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger wordt er landelijk aandacht gevraagd voor deze jongeren.

De gemeente Waalwijk wil het onderwerp bespreekbaar maken. Het doel hiervan is om bewustwording bij zowel jonge mantelzorgers als naasten en professionals te creëren. Hiermee hoopt de gemeente dat jongeren sneller ondersteuning vragen of hiernaartoe geleid worden door hun directe omgeving. 

Het thema van dit jaar is: Niet te missen!

De campagne Niet te missen! laat zien wat de impact van mantelzorg op het persoonlijke leven van jongeren is. De video’s en posters verspreiden we in aanloop naar en tijdens de week zoveel mogelijk met ieders hulp. Online én in de echte wereld moet het niet te missen zijn. Met als doel: meer bewustwording, herkenning en erkenning.

Houd onze social media kanalen in de gaten voor informatie en de campagne. En bekijk ook de films over gamen(externe link) en sporten(externe link).