Rita is 17 jaar en woont nog niet zo lang in Waalwijk. Sinds de verhuizing naar Waalwijk en Corona voelt ze zich wel eens eenzaam. Ze deelt graag met je hoe zij hiermee omgaat en geeft tips.

Wie ben je?

“Ik ben Rita. Ik ben 17 jaar en vrijwilligster bij Tavenu. Ik loop stage bij het gemeentehuis als schoonmaakster. Op dit moment volg ik praktijkonderwijs en woon ik alleen met mijn moeder. Ik heb helemaal geen contact meer met mijn vader sinds we drie jaar geleden zijn verhuisd vanuit Tholen (een gemeente in Zeeland). We zijn hiernaartoe verhuisd, omdat de familie van mijn moeder in Tilburg woont. Ik ben eenzaam geworden door Corona en de verhuizing. Ik heb al mijn vrienden achter moeten laten en moest op een nieuwe school beginnen. Corona heeft dat gevoel van eenzaamheid verergerd.”

Wat helpt tegen jouw gevoel van eenzaamheid?

“Mijn gevoel van eenzaamheid is minder geworden sinds ik als vrijwilligster werk bij Tavenu. Ook heb ik inmiddels nieuwe vrienden gemaakt, gedeeltelijk via mijn werk bij Baanbrekers en via school. Ik heb wat slechte ervaringen gehad met vrienden in het verleden. Er werd achter mijn rug om over mij gesproken en daar werd ik heel onzeker van. Uiteindelijk ben ik er wel sterker uitgekomen, doordat ik geleerd heb om alleen energie te steken in mensen die positief zijn. Mijn familie heeft mij ook laten inzien dat ik goed ben zoals ik ben en dat ik op mezelf moet focussen.  Het is fijn wanneer je je verhaal kunt vertellen aan mensen die je vertrouwt.”

Hoe ben je bij Tavenu terechtgekomen?

“Ik ben bij Tavenu gekomen door een van de vrijwilligsters. Ik had haar verteld dat ik eenzaam was en niets te doen had. Toen heeft ze mij uitgenodigd om langs te komen en mee te doen aan de activiteiten en evenementen. Ik zag dit in eerste instantie helemaal niet zitten, maar toen ze bleef aandringen ben ik toch maar gegaan. Ik heb contact opgenomen met Tavenu en er werd meteen een afspraak gemaakt. Ik ben diezelfde dag begonnen als vrijwilligster. Ik werd aan de kassa gezet tijdens een activiteit en dacht dat ik dat niet zou kunnen. Maar ze hadden vertrouwen in mij dat ik het goed zou doen. En het ging ook goed! Ik zeg nu ook tegen andere jongeren dat ze naar Tavenu moeten komen, omdat het heel leuk is.”

Heb je tips tegen eenzaamheid?

“Probeer vooral op jezelf te focussen. Ga niet direct heel actief op zoek naar vrienden, maar sta er wel voor open. En zorg dat je stevig in je schoenen staat. Af en toe nieuwe dingen uitproberen helpt daar ook bij. In mijn geval is dat toen ik begon aan mijn stage bij het gemeentehuis. Eerst wilde ik het niet, want ik vond een nieuwe omgeving spannend. Maar ik ben toch gegaan en nu wil ik hier niet meer weg. Ook heb ik goede ervaringen met de politie. Onze wijkagent heeft altijd een luisterend oor voor mij gehad en kon problemen voor mij oplossen. Heel veel jongeren zijn bang voor de politie, maar ze zijn er echt om je te helpen. Dus: gewoon je verhaal vertellen.”

Foto van geïnterviewde Rita
Foto van Rita