Geldzorgen. Het kan jou ook overkomen. Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft te maken met geldproblemen door een hoge energierekening en prijzige boodschappen. Daarom heeft de gemeente Waalwijk een actieplan opgezet om de geldzorgen rondom de energiecrisis tegen te gaan. De maatregelen die hierin staan bieden steun op de korte termijn.

Energietoeslag

Baanbrekers betaalt ook in 2023 weer de energietoeslag uit. Heb je eerder de Energietoeslag ontvangen? Dan hoef je niets te doen. Je krijgt vanzelf bericht van Baanbrekers. Baanbrekers verwacht de Energietoeslag in december over te maken.

Heb je nog niet eerder energietoeslag ontvangen? Energietoeslag aanvragen is nu nog niet mogelijk. Uiterlijk 1 december informeert Baanbrekers je via www.baanbrekers.org over het aanvragen van de energietoeslag.

Maatwerkfonds

Weet jij niet meer hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen? Kom je elke maand door de hoge energierekening geld te kort? Maak dan een afspraak met Team WijZ om jouw geldzorgen te bespreken. Een medewerker neem dan samen met jou je inkomsten en uitgaven door en geeft je bespaartips.

Houd je ondanks alle tips een geldtekort? Via het maatwerkfonds kijken we wat er nodig is om te zorgen dat jij jouw energierekening kan blijven betalen.

Energiemaatjes

Energiemaatjes helpen inwoners die wonen in een woning met een laag energielabel (c, d, e of lager) en een laag inkomen hebben. Energiemaatjes geven tips over kleine energiebesparende maatregelen die je zelf makkelijk kunt nemen. Ook helpen ze bij de uitvoering.  Hoe kom je in contact met de Energiemaatjes? Je krijgt een brief van ons met uitleg . In die brief geven we aan wat je moet doen om deel te nemen. Kijk voor meer informatie op: www.waalwijk.nl/energiemaatjes

Tips

Wil je aan de slag om je energieverbruik omlaag te brengen? Op www.regionaalenergieloket.nl/waalwijk vind je veel informatie. Je kunt ook binnenlopen bij het Energieloket in de bibliotheek in de Wilhelminastraat 4a in Waalwijk. Dit loket is open op zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur. Speciaal hiervoor opgeleide energiecoaches zitten dan klaar om je te helpen. Ook kun je met hen een huisbezoek inplannen. Kijk voor meer informatie op www.langstraatenergie.nl of mail naar energieloketwaalwijk@gmail.com

Actieplan

Wil je meer weten over het actieplan 'aanpak energiearmoede gemeente Waalwijk'? Klik dan op de knop hieronder.

Actieplan