Zijn we allemaal fucked als het gaat over de mentale gezondheid onder jongeren? Innovatienetwerk Jeugd (INJ) |Jongerennetwerk – Samen met de Jeugd (SMDJ) en T*Agency organiseren op dinsdag 30 mei het FCKD GEN FEST in de Hall of Fame in Tilburg. Alle jongeren die willen praten over hun mentale gezondheid zijn er welkom!

Stress over school, de klimaatcrisis, woningnood, oorlog, je sociale leven, inflatie, politiek, polarisatie? Met jezelf in de knoei? Nog niet weten wat de toekomst brengt of hoe de fuck je er moet komen? Mentale gezondheid onder jongeren verdient de volle aandacht. Daar gaan wij wat aan doen!

Samen met de Jeugd & T*Agency organiseren op 30 mei het FCKD GEN FEST (tot 30 jaar) om te kijken hoe mentale gezondheid ons leven beïnvloedt. Wees klaar voor silent disco’s, spoken word optredens, interactieve kunstwerken en verschillende workshops. Laten we samen de stap zetten om meer te delen en impact te maken. Want meer delen = meer steun & begrip = verandering!

Waarom dit jongerenevent?

In 2022 is door het Innovatienetwerk Jeugd (INJ) |Jongerenparticipatie – Samen met de Jeugd (SMDJ) gekozen voor het thema: mentale gezondheid van jongeren (16-27 jaar). Dit betekent dat het netwerk, bestaande uit de 11 Hart van Brabant-gemeenten, jongerenwerk R-Newt, Fontys, GGD Hart voor Brabant en de zorgaanbieders, zich sterk maken voor dit thema.

Samen met én voor de Jeugd

Om innovatie aan te jagen in het jeugddomein aangaande de mentale gezondheid van jongeren starten we bij de leefwereld van jongeren zelf. In samenwerking met T*Agency, het jongerenplatform van Schouwburg Concertzaal Tilburg, organiseren we samen mét de jongeren twee jongerenparticipatie-events, voor jongeren uit regio Hart van Brabant (tot 30 jaar). In mei is dat het FCKD GEN FEST en in juni een brainstormsessie. Het doel van deze events is om enerzijds op te halen hoe jongeren het thema mentale gezondheid in hun dagelijks leven ervaren. Anderzijds zijn we benieuwd naar de ideeën die jongeren hebben tot verbetering en vernieuwing van hun mentale gezondheid.

Verzamelen van & zichtbaarheid geven aan ervaringen van jongeren

Het Fontys lectoraat Opvoeden voor de Toekomst versterkt het project in het meedenken/uitvoeren m.b.t. data (gedegen) ophalen en vooral hoe data te analyseren tot resultaten. Op de twee vragen:
 

  1. Hoe ervaren jongeren het thema mentale gezondheid in hun dagelijks leven?
    (Zowel frontstage/concrete situaties in fysieke wereld als backstage/gevoelswereld).
     
  2. Welke ideeën dragen jongeren aan als verbetering/vernieuwing van het thema mentale gezondheid in hun dagelijks leven? (backstage/aspiraties)

Wat doen we met de input?

De opbrengst van het event wordt gebundeld en overhandigd aan het Innovatienetwerk Jeugd, als startpunt voor verbetering van mentale gezondheid van jongeren. Dit gebeurt tijdens het INJ festival Mentale Gezondheid op 29 september 2023. Met een podium voor good practices, het delen van inspiratie en het startsein voor nieuwe activiteiten en samenwerkingen. Het festival zal worden bezocht door jeugd(hulp)professionals, beleidsmakers en bestuurders uit Hart van Brabant. Uiteraard zijn ook jongeren hierbij betrokken! Meer hierover lees je binnenkort op de website van het Innovatienetwerk Jeugd.

Gratis tickets voor jongeren via fckdgenfest.eventbrite.nl