Op donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag. Rondom deze dag hebben de Dementievriendelijke Gemeente Waalwijk, Theater De Leest en diverse organisaties uit De Langstraat* de handen ineen geslagen en een mooi programma samengesteld voor iedereen die hart heeft voor dementie. Voor meer informatie over het aanbod in De Leest kijk op www.deleest.nl

Programma Dementiedagen in De Leest:

Zo 24 september 13.30 uur Kleine zaal – Kapsalon Romy (incl. nagesprek) Themamiddag Dementie voor jong en oud.
De film gaat over de dynamiek tussen een oma met beginnende Alzheimer en haar kleindochter. Na afloop is er een nagesprek met een dementieconsulente uit de gemeente Waalwijk.  
Kapsalon Romy is een hartverwarmende film van Mischa Kamp, naar het scenario van Tamara Bos. De band tussen de 10-jarige Romy en haar strenge oma, kapster Stine, is broos, maar verandert ingrijpend als oma steeds vergeetachtiger wordt.
€4,50- (excl. ticketkosten) | inclusief nagesprek
Kaarten via www.deleest.nl en (vanaf 28 augustus) via 0416-331751


Di 26 september 10.30 uur Rabozaal | Nostalgische filmochtend -  Samen Helpen Herinneren ‘Terug naar Toen’
De films van Samen Helpen Herinneren zijn geschikt voor ouderen, mensen met een beperking én mensen met dementie. Het zijn rustige beelden met mooie muziek. Om even heerlijk te genieten en te ontspannen.

Programma van de ochtend: 

  • Ontvangst vanaf 9.45 uur met koffie of thee en iets lekkers 
  • Om 10.30 uur vangt de film aan . 
  • Einde film 11. 25 uur
  • Na afloop van de film is er de gelegenheid om na te praten in de foyer van De Leest (eventuele drankjes zijn voor eigen rekening) 

Terug naar Toen is de 10e film uit de serie van " Samen Helpen Herinneren".  Deze speciale editie is volledig opgenomen in het prachtige Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dankzij de medewerking van het museum en de vele enthousiaste medewerkers is het een film geworden waardoor heel wat verhalen en herinneringen zullen loskomen! Prachtige sfeerbeelden van de vele oude huisjes en boerderijen met het bijbehorende interieur. En door het zien van de vele oude ambachten kun je je echt een voorstelling maken hoe het vroeger was. Kortom echt een film om samen herinneringen op te halen! 
€3,- (inclusief koffie of thee bij binnenkomst en iets lekkers) 
Kaarten via www.deleest.nl en (vanaf 28 augustus) via 0416-331751


Di 26 september 19.45 uur Kleine zaal FILM ‘A Hundred Flowers’ 
(incl. gratis nagesprek door Marianne Merkx van Centrum voor levensvragen Midden en Oost Brabant)

A Hundred Flowers Op oudejaarsavond vindt Izumi zijn moeder Yuriko dwalend in het park. Na de diagnose dementie begint haar geest snel te vervagen. Izumi’s herinneringen aan zijn moeder staan echter in zijn geheugen gegrift. Het moment dat hij als kind dacht door zijn moeder in de steek te zijn gelaten, achtervolgt hem na al die jaren nog steeds. Terwijl Yuriko steeds verder verslechtert, worstelt Izumi met het feit dat hij zijn moeder kwijt zal raken. Dit keer voorgoed. Op zijn weg naar acceptatie, ontdekt Izumi Yuriko's geheime verleden en wie zijn moeder eigenlijk was. 
€ 9,25 (excl. ticketkosten) | inclusief nagesprek
Kaarten via www.deleest.nl en (vanaf 28 augustus) via 0416-331751

Overige activiteiten Dementieweken De Langstraat 
Voor overige activiteiten die worden georganiseerd tijdens de Dementieweken in De Langstraat kijk op de websites van de diverse organisaties* en op de Waalwijzer (www.waalwijzer.nl). 

*Partners waarmee de gemeente Waalwijk en Theater De Leest de Dementieweken in de gemeente Waalwijk mede organiseert: Het Geheugen Paviljoen Waalwijk, Bibliotheek Midden – Brabant, Alzheimercafé Waalwijk, ContourdeTwern en Marianne Merkx, Centrum voor levensvragen Midden en Oost Brabant.

Voor meer informatie over de Dementieweken in De Langstraat kunt u contact opnemen met de dementieconsulenten van de gemeente Waalwijk 0416 683456 dementieconsulent@waalwijk.nl.