Zit jouw gezin in de financiële problemen, bijvoorbeeld als gevolg van schulden? Zijn er daardoor veel spanningen thuis? Bij De Sterkste Schakel leren jullie hoe je je geldzorgen kunt aanpakken. Dat gebeurt stap voor stap.

Bij De Sterkste Schakel krijgen jullie begeleiding en ondersteuning van een gezinscoach. Die coach gaat samen met jullie aan de slag om je situatie te verbeteren. Jullie werken toe naar minder financiële problemen en minder stress. 

De Sterkste Schakel biedt hulp en is tegelijk een wetenschappelijk onderzoek. Doel van dit onderzoek is te kijken of de aanpak werkt. Deelnemen aan De Sterkste Schakel is vrijwillig en kost niets.

Eigen tempo

Problemen die al langer spelen, los je niet in een paar maanden op. Daarom bepalen jullie samen met de gezinscoach je eigen tempo. De begeleiding duurt niet langer dan 3 jaar.

Stap voor stap

De begeleiding is verdeeld in 3 stappen:

Tijdens fase 1 werken jullie toe naar een stabiele financiële situatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld door: 

  • betalingsafspraken te maken met organisaties bij wie je schulden hebt
  • meer overzicht te krijgen van je inkomsten en uitgaven
  • het vinden van een baan.

Tijdens fase 2 werken jullie aan doelen voor de lange termijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • het uitbreiden van je netwerk, door meer mensen te leren kennen
  • het vinden van kinderopvang als je gaat werken
  • leren sparen.

Tijdens fase 3 leren jullie hoe je weer zonder hulp verder kunt. Je werkt aan je zelfstandigheid en je veerkracht. Dat zorgt ervoor dat je bij geldzorgen beter weet wat je moet doen.  

Samen met universiteit

De Sterkste Schakel is een project van de gemeente Waalwijk en Tilburg Universiteit. Medewerkers van de universiteit vullen bijvoorbeeld samen met jullie vragenlijsten in. De gegevens die zo worden verzameld, blijven anoniem. Niemand weet dat deze informatie van jullie afkomstig is. 

Het gaat bij het onderzoek niet om hoe jullie het doen, maar om het resultaat. De onderzoekers willen weten of het project effect heeft. En of jullie tevreden zijn met deze aanpak. Zodat uiteindelijk meer mensen op deze manier geholpen kunnen worden. 

Meer weten of aanmelden?

Wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met Dick van Engelen van de gemeente Waalwijk. Bij hem kun je je ook aanmelden voor het project. Na de aanmelding volgt een gesprek. Daarin wordt besproken of jullie kunnen meedoen. 

Dick van Engelen is bereikbaar via e-mail (dvanengelen@waalwijk.nl), telefoon of app (06-25081703).