Als ouders scheiden, scheiden de kinderen mee. Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee. De wereld van de volwassenen en die van de kinderen staat op z’n kop. Het programma De kinderen scheiden mee geeft kinderen en ouders handvatten om met alle veranderingen om te gaan.

Wist je dat jaarlijks 70.000 kinderen te maken hebben met ouders die uit elkaar gaan? En dat in Waalwijk 1 op de 3 volwassenen gaat scheiden? 

Denk je als ouder wel eens:

  • Mijn kind lijkt geen last te hebben van de scheiding. Maar wat gaat er allemaal in dat koppie om?
  • Doe ik wel de juiste dingen om mijn kind te helpen bij de scheiding?
  • Ik vind het lastig om met mijn kind te praten over de scheiding. Wat voelt en denkt mijn kind over de scheiding?

Denkt je kind wel eens:

  • Ik hoor weinig andere kinderen erover vertellen. Ben ik de enige dit meemaakt en voelt? 
  • Mijn vader en moeder hebben al zo veel aan hun hoofd. Kan ik eens praten met iemand anders?
  • Hoe gaan andere kinderen van gescheiden ouders om met moeilijke dingen? Kort of wat langer na de scheiding?

Andere kinderen ontmoeten

Gun jij het je kind(eren) om op een middag andere kinderen te ontmoeten? Kinderen die weten hoe het is om gescheiden ouders te hebben? Dan is het groepsprogramma De kinderen scheiden mee misschien iets voor jullie!

Het programma is speciaal bedoeld voor kinderen van 6 tot 17 jaar. De gemeente Waalwijk biedt dit programma gratis aan aan kinderen uit de gemeente. Het is voor alle kinderen goed om mee te doen, juist ook voor de kinderen waarbij het lijkt alsof ze weinig last hebben van de scheiding. Het maakt niet uit of de scheiding nog loopt of al achter de rug is. Het biedt de kinderen een steuntje in de rug. Ze herkennen veel en hebben de kans om hun verhaal met elkaar te delen.

Programma

De kinderen komen in een bijeenkomst bij elkaar. Ze leren met en van elkaar. Door dingen te doen en door te praten. Na afloop begrijpen ze beter wat er gebeurt bij en na de scheiding. En ook hoe ze daarmee om kunnen gaan. 

Het programma is niet alleen voor kinderen. Ouders krijgen in één ouderbijeenkomst algemene informatie. Die bijeenkomst gaat over hoe kinderen de scheiding beleven en over gevolgen op korte en lange termijn.

Aan het eind van de kinderbijeenkomst komen de ouders erbij. De kinderen vertellen dan wat ze hebben gedaan en wat ze fijn vinden. En ook wat de ouders nog beter kunnen doen om ze te helpen.

Wat is het doel van het programma De Kinderen scheiden mee?

  • Verbeteren van het contact en de verbinding tussen ouder en kind;
  • Vergroten van kennis over (de gevolgen van) scheiding en wat ouders en kindderen kunnen doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen;
  • Verminderen of voorkomen van problemen met de scheiding.

Aanmelden

Voor meer informatie en/of aamelding kun je bellen met Team WijZ: 0416 – 683 456. Een e-mail sturen naar teamwijz@waalwijk.nl kan ook. Zet er dan bij: "Aanmelding De kinderen scheiden mee". Beide ouders moeten akkoord geven om aan te melden. 

Meer informatie kun je ook vinden op deze websites:
dekinderenscheidenmee.nl
villapinedo.nl
alsjeuitelkaargaat.nl