Sociaal tuinieren is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Waalwijk, ContourdeTwern, Woningcorporatie Casade, Jongerencentrum Tavenu en RiBW. Het houdt in dat vrijwilligers in Waalwijk, Sprang Capelle en Waspik tuinen van ouderen en kwetsbare bewoners opknappen en opnieuw duurzaam beplanten. Deze mensen zijn zelf niet in staat hun tuin bij te houden en verkeren vaak in een sociaal isolement.

 

Voorwaarden om mee te doen
Heb je problemen met het onderhouden van je tuin en kan je wel wat hulp gebruiken? Je mag meedoen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • je bent door lichamelijke of psychische beperkingen niet (meer) in staat om zelf je tuin te onderhouden;
  • je hebt geen sociaal netwerk dat je hierbij kan helpen;
  • je hebt niet de financiële middelen om iemand in te huren om dit voor je te doen.

Als je voldoet aan deze voorwaarden en je wil graag deelnemen, dan kun je contact opnemen met ContourdeTwern 0416 760 160 of een mail versturen naar sociaaltuinieren@waalwijk.nl.

Hoe werkt het?
Na jouw aanmelding wordt er contact met je opgenomen. Samen met jou wordt bekeken wat er in jouw tuin moet gebeuren. Wanneer er eerst groot onderhoud nodig is, zoals het verwijderen van een boom, dan wordt gekeken wat er mogelijk is en wanneer.

Bij de uitvoering zullen er een aantal vrijwilligers tegelijkertijd bezig zijn om de tuin op te knappen. Als het nodig is, zorgen we ook voor tuinmateriaal. Nadat de tuin is opgeknapt organiseren we een team vrijwilligers, die je daarna blijvend helpt bij het onderhoud van jouw tuin.

Kosten?
Als je voldoet aan de voorwaarden zijn er geen kosten verbonden aan het meedoen. Wel vragen we dat je actief betrokken bent en een vorm van wederkerigheid laat zien. Bijvoorbeeld door koffie te schenken aan de vrijwilligers die jouw tuin verzorgen of als je ertoe in staat bent mee te helpen met kleine taakjes.

Tuinvrijwilligers gezocht
Heb jij groene vingers en geen tuin? Of vind je het leuk om buiten bezig te zijn? Meld je dan aan als tuinvrijwilliger. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jouw wensen. Wil je graag af en toe meehelpen met het opknappen van een verwaarloosde tuin of spreekt het je meer aan om blijvend klein onderhoud te doen? We horen het graag! Je kan contact opnemen met ContourdeTwern via 0416 760 160.