Brandwondongeluk bij kind vaak onder toeziend oog ouders

Geplaatst op: 10 september 2020

Nationale Brandwonden Stichting: meer oplettendheid is nodig

Meer dan de helft van de ouders ziet het brandwondenongeluk van hun kind gebeuren. En bij 84% van de brandwondenongelukken is de ouder of verzorger op dat moment in dezelfde ruimte aanwezig. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 3 Nederlandse brandwondencentra.

In de buurt zijn is niet genoeg

Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting denken ouders vaak dat een brandwondenongeluk niet kan gebeuren zolang ze maar in de buurt van hun kindje zijn of het goed in de gaten houden. Het nieuwe onderzoek laat zien dat dit zeker niet het geval is. Er is nóg meer oplettendheid nodig.

Water bij de thee

De Brandwonden Stichting heeft een eenvoudige tip om de risico’s al flink te verkleinen: plaats je thee niet alleen buiten bereik van je kind, maar doe er ook gewoon een scheut koud water bij. Gaat de thee dan alsnog over je kind dan is de kans op ernstige brandwonden al een stuk minder groot.

18 maanden risicoleeftijd

Vooral bij jongens van 18 maanden komen brandwondenongevallen relatief veel voor. Kinderen van deze leeftijd kunnen zich vaak aan iets optrekken en kunnen ook al goed grijpen. Zo trekken ze bijvoorbeeld staand een kop hete thee over zich heen.

Heb jij een jong kind en wil je weten hoe je brandwonden kunt voorkomen? Meld je dan nu aan voor de e-mailalerts van de Brandwonden Stichting. Je krijgt dan regelmatig nuttige tips en het gratis boekje ‘Eerste hulp bij brandwonden

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting

Vergelijk hulpaanbod