Ministers Van Engelshoven en Slob willen kinderen en jongeren weer aan de boeken krijgen.

Leerlingen op de basisschool en middelbare school hebben steeds minder plezier in lezen, en zijn er ook steeds minder goed in. Daarom willen de onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob extra hun best gaan doen om de leesmotivatie en het leesplezier van kinderen en jongeren te vergroten.

Actiepunten

De ministers starten een 'leesoffensief': een programma met een aantal actiepunten, op basis van een advies van de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad:

  • Aandacht voor leesplezier wordt een vast onderdeel van het onderwijsprogramma op scholen.
  • Scholen krijgen extra hulp bij het inrichten van leesonderwijs. Zij krijgen bijvoorbeeld extra uitleg over wat écht werkt om de leesvaardigheid en het leesplezier van de leerlingen te vergroten.
  • De ministers gaan samen met onderwijs- en leesorganisaties bespreken hoe ze het leesplezier kunnen vergroten, vooral van groepen die nu achterlopen. Bijvoorbeeld vmbo'ers en leerlingen die meertalig zijn opgevoed.

 

Kinderen gratis lid van de bieb

Het leesoffensief komt bovenop al bestaande programma's voor leesbevordering. Kinderen kunnen bijvoorbeeld gratis lid worden van de openbare bibliotheek. En er zijn afspraken gemaakt waardoor er veel meer jeugdboeken uitkomen als e-book.

Lees voor!

De 2 onderwijsministers doen met hun offensief ook nog de oproep aan ouders om hun kinderen voor te lezen. Minister Van Engelshoven: “Nieuwe werelden ontdekken, avonturen beleven die je in het echt nooit zou meemaken en een kijkje geven in de gedachten van mensen die heel anders zijn dan jij. Lezen is prachtig! We gaan er alles aan doen om jongeren daar achter te laten komen. Daarvoor ligt er ook een rol voor ouders. Lees je kind voor!”

Bron: Rijksoverheid

Meteen aan de slag met voorlezen? Bekijk de voorleestips van BoekStart!