Home   Onderwerpen   Wonen   Woningaanpassingen   Woningaanpassingen regelen

Woningaanpassingen regelen

Heeft u langdurige lichamelijke klachten als gevolg van ouderdom, een chronische ziekte of handicap? Dan kan dat het wonen lastiger maken. Met aanpassingen in uw woning kunt u toch op een prettige manier blijven wonen.

Wat is er mogelijk?

Er zijn woningaanpassingen mogelijk in de keuken, badkamer of douche, toilet, slaapkamer en woonkamer. Maar ook buiten uw woning.

Voorbeelden zijn: badlift, toiletverhoger, tillift, douchestoel, traplift, bredere deuren, een hellingbaan, drempelhulpen of vlonders (bijvoorbeeld op de galerij).

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden Die vindt u op de website Hulpmiddelenwijzer.nl. U kunt het beste voor uzelf nagaan wat in uw situatie de beste aanpassingen zijn. Eenvoudige aanpassingen kunt u misschien ook al zelf doen. Lukt het u niet zelf, of met hulp van uw omgeving, dan kunt u zich melden bij de gemeente.

Natuurlijk kunt u ook verhuizen naar een woning die al aangepast is.

Wat voor elektronica?

Ook zijn er allerlei elektronische aanpassingen: elektrische deuropeners, een lichtflitsbel, intercom, automatische verlichting of automatische draaideuren. Bijvoorbeeld voor een zware garagedeur.

Apparatuur die het wonen makkelijker maakt, heet ook wel 'domotica'.

Apparatuur wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U kunt het beste zelf contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden.

De ergotherapeut

U kunt ook een ergotherapeut inschakelen. De ergotherapeut bekijkt uw woonsituatie en bepaalt de mogelijke knelpunten. Hij of zij adviseert u welke aanpassingen en hulpmiddelen nodig zijn. Dit rapport kunt u gebruiken wanneer u woonaanpassingen gaat regelen.

De zorgverzekering vergoedt 10 uur ergotherapie per jaar. Sommige verzekeraars bieden nog een extra dekking van zo'n 2-5 uur per jaar.

Hoe regel ik het?

Kunnen woningaanpassingen u misschien helpen om gemakkelijker in uw huis te wonen? Dan kunt u contact opnemen met team WijZ van de gemeente Waalwijk.

Naar aanleiding daarvan zal de adviseur klantbegeleiding uw situatie uitvoerig met u bespreken, nagaan wat er mogelijk is en of u voldoet aan de voorwaarden. U krijgt uiteindelijk te horen of uw verzoek is goedgekeurd.

Het keukentafelgesprek

Doet u een melding bij de gemeente voor ondersteuning uit de Wmo, dan krijgt u een uitnodiging voor een gesprek. Dit wordt ook wel het keukentafelgesprek genoemd. Om u goed voor te bereiden op dit gesprek, kunt u de tips lezen.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Woont u in een huurhuis? Dan kunt u ook aanpassingen aanvragen bij de gemeente. U heeft geen toestemming nodig van de verhuurder, bijvoorbeeld de woningcorporatie.

De verhuurder mag wel meepraten over de aanpassingen. U kunt de aanpassing zelf uitvoeren, of dit door de gemeente laten doen. U hoeft de aanpassing niet te verwijderen als u verhuist.

Vergoeding

De meeste gemeenten vergoeden alleen de goedkoopste mogelijkheden. Soms mag u een duurdere aanpassing kiezen, als u daarvoor zelf bijbetaalt.

Afhankelijk van uw situatie moet u misschien een eigen bijdrage betalen. Het is verstandig om hier vooraf naar te vragen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Voor aanpassingen in uw vakantiewoning of caravan krijgt u geen vergoeding vanuit de Wmo.

Verhuizen?

Als woningaanpassingen niet mogelijk zijn, te duur zijn of niet helpen, kunt u natuurlijk ook overwegen om te verhuizen naar een woning die al aangepast is.