Home   Onderwerpen   Wonen   Woningaanpassingen

Woningaanpassingen

Met aanpassingen in uw woning zorgt u ervoor dat u prettig en veilig kunt blijven wonen in uw eigen huis. Ook als u ouder wordt of een beperking heeft.

Aan de slag met woningaanpassingen

Makkelijk naar binnen en naar buiten kunnen gaan, de trap oplopen, zelfstandig naar de wc kunnen en douchen zonder bang te zijn om te vallen. Voor veel mensen zijn die dingen vanzelfsprekend, maar door een beperking of door hoge leeftijd kan het lastiger worden.

Met woningaanpassingen zijn deze problemen vaak goed op te lossen. U kunt er zelf mee aan de slag gaan of hiervoor de hulp anderen inschakelen. Wellicht heeft u extra ondersteuning nodig: dan kunt u woningaanpassingen regelen via uw gemeente.

In sommige gevallen is verhuizen naar een aangepaste woning een optie.

Blijverslening

Waarom een blijverslening?

De blijverslening is bedoeld om een huis geschikt te maken om er op alle leeftijden van te kunnen genieten. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van drempels, het installeren van een traplift of het aanleggen van een badkamer of slaapkamer op de begane grond.

Komt u in aanmerking?
Alleen iemand die eigenaar is van het huis waar hij of zij in woont, kan een lening aanvragen. Ook mag het inkomen niet hoger zijn dan 35.739 euro per jaar.

Wanneer is de lening interessant?
De lening is bedoeld voor aanpassingen die niet worden betaald via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bijvoorbeeld omdat na onderzoek blijkt dat u nog zelfstandig genoeg bent en voldoende op eigen kracht kunt bereiken. U komt dan niet in aanmerking voor ondersteuning vanuit de Wmo en wellicht is de blijverslening dan interessant voor u.

Het is goed om te weten dat de rente voor deze lening niet voordeliger is dan de rente van de bank. De lening zal daarom interessant voor u zijn als u geen lening van de bank kunt krijgen, bijvoorbeeld door uw leeftijd. Let wel, net als bij een reguliere bank geldt dat u voldoende inkomen moet hebben om de lening te kunnen terugbetalen.

BKR-registratie
Net als bij alle leningen, geldt ook voor de blijverslening dat u opgenomen wordt in de BKR-registratie.

Hoe vraag ik de lening aan?
Denkt u in aanmerking te komen voor de lening, dan kunt u uw belangstelling kenbaar maken bij team WijZ, via telefoonnummer 0416 683456 (iedere werkdag bereikbaar van 8.30 tot 12.30) of door te mailen naar info@waalwijk.nl

Meer informatie en vragen
Per onderwerp staat waar u terecht kunt met uw vragen:
Vragen over de vorm van de lening en de rente:
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting: tel. 088-2539400
Vragen over de beoogde aanpassingen en benodigde vergunningen:
Frontoffice Bouwen, Woon- en Leefomgeving: tel. 0416-683456
Vragen over het aanvragen van de lening en over ondersteuning vanuit de gemeente:
Team WijZ: tel. 0416-683456 (iedere werkdag bereikbaar van 8.30 tot 12.30)