Home   Onderwerpen   Wonen   Senioren   Tips

Zelfstandig wonen: tips voor senioren

Om het mogelijk te maken dat u zelfstandig blijft wonen, zijn hier een aantal tips.

Wat kunt u nog zelf?

Wilt u weten hoe u ervoor staat? Maak dan eens een lijstje van wat u allemaal nog zelfstandig kunt. Bij welke dingen twijfelt u? Maak daar een apart lijstje van. Zo krijgt u een overzicht dan de dingen die moeilijk gaan. U kunt dan ook bedenken wat u er lastig aan vindt. Dat is de eerste stap naar een oplossing.

Als u wilt, kunt u het lijstje ook eens voorleggen aan iemand die u vertrouwt. Iemand die met u mee denkt. Hoe denkt diegene over wat u nog kan?

Het huishouden

Misschien is het lastig om zelf uw huishouden te doen of de boodschappen te halen en te koken. Het kost gewoon meer moeite. Toch zijn er allerlei mogelijkheden om het makkelijker te maken.

Boodschappen doen
Koken
Schoonmaken, wassen en opruimen
Tuinieren
Huisdieren verzorgen
Geldzaken en administratie

Hulpmiddelen

U kunt gebruik maken van allerlei soorten hulpmiddelen: bij het lopen, bij uw persoonlijke verzorging, of bij de huishouding.

Veel hulpmiddelen kunt u in een gewone winkel kopen (bouwmarkt, drogist, meubelzaak, huishoudzaak). Voor andere kunt u terecht bij de thuiszorgwinkel of bij uw zorgverzekeraar. Maar u kunt ze ook zelf opzoeken op de Hulpmiddelenwijzer of gewoon via internet.

Personenalarmering

Het zou kunnen dat u onwel wordt terwijl u alleen thuis bent. Met personenalarmering kunt u ervoor zorgen dat er altijd hulp in de buurt is. U draagt dan een alarmknop aan een polsband of ketting. Met een druk op de knop kunt u alarm slaan. Er komt dan zo snel mogelijk iemand naar u toe om u te helpen.

Vallen voorkomen

Naarmate u ouder wordt, raakt u eerder uit balans. De kans dat u struikelt en valt wordt groter. Denkt u bijvoorbeeld aan losliggende of opstaande stoeptegels, voorwerpen op de trap, te veel meubels in uw huis.

Zijn er obstakels in en om uw woning? Dan kunt u die misschien zo veel mogelijk wegwerken. En mocht u een rollator of rolstoel nodig hebben, dan is het goed de inrichting van uw huis daar op aan te passen.