Home   Onderwerpen   Wonen   Senioren   Hulp van anderen

Hulp van anderen bij het zelfstandig wonen

Wilt u zelfstandig blijven wonen en lukt het niet meer om alles zelf te doen? Dan kunt u misschien hulp krijgen van mensen uit uw directe omgeving.

Hulp vragen

U weet zelf wat goed voor u is. Zijn er dingen die u echt niet meer zelf kunt, dan kunt u proberen daar een oplossing voor te zoeken. Misschien kunnen uw buren, kennissen, vrienden of familie om beurten langskomen om u te helpen.

Het kan zijn dat u het moeilijk vindt om iemand om hulp te vragen of om een aanbod van hulp te aanvaarden. Misschien kunt u ook iets terugdoen. Maar dat hoeft niet altijd.

Hoe kunnen ze mij helpen?

Mensen om u heen kunnen u steunen en hulp bieden bij de dingen die u zelf niet meer zo goed kunt.

Hulpmiddelen uitzoeken

Het zoeken naar en kiezen van de juiste hulpmiddelen in uw situatie. Denkt u aan antislipmatten, steunen en beugels, hulpmiddelen voor het huishouden, aankleedhulpen, loophulpmiddelen, en nog veel meer.

Misschien kan een van uw kinderen of buren met u naar de winkel gaan om deze aan te schaffen. Of met u op internet zoeken en ze daar bestellen. Ook kunnen ze helpen bij het monteren van de hulpmiddelen, bijvoorbeeld een beugel in uw toilet.

Samen woningaanpassingen uitzoeken

Er zijn in uw omgeving vast mensen die het leuk vinden om met u te bekijken welke aanpassingen in uw woning handig voor u zouden kunnen zijn.

Denkt u aan het vergroten van de veiligheid, zoals het plaatsen van steunbeugels in de douche, verlagen van drempels, lagere planken ophangen. Maar ook grotere woningaanpassingen zoals een traplift of een aangepast keukenblok.

Hulp bij een verhuizing

U kunt met uw naasten overleggen over uw mogelijkheden. Als het toch beter lijkt om te verhuizen, dan kunt u samen kijken naar andere woonmogelijkheden.

Uw familie kan u helpen als u een woning wilt kopen, als u een huurwoning zoekt, of een serviceflat. Gaat u uiteindelijk echt verhuizen, dan kunnen mensen in uw omgeving u helpen met opruimen, inpakken, verven, schoonmaken en verhuizen.

Bellen met de OuderenOmbudsman

De OuderenOmbudsman (initiatief van het Nationaal Ouderenfonds) wijst u de weg naar de juiste regelingen en instanties. De OuderenOmbudsman is er dus voor concrete vragen en knelpunten.

U kunt op werkdagen bellen van 9 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags: 0800 - 1325 (gratis).

Ouderenadviseur

Een ouderenadviseur kan advies geven over zelfstandig wonen. Hij of zij weet veel van de mogelijkheden in uw omgeving en kan meedenken over hulpmiddelen en aanpassingen. Zo nodig helpt de ouderenadviseur ook om hulpmiddelen of zorg te regelen.