Home   Onderwerpen   Wonen   Lichamelijk beperkt   Tips voor het wonen

Tips voor zelfstandig wonen met een lichamelijke beperking

Wilt u het liefst zo zelfstandig mogelijk blijven wonen? Dan zijn hier een aantal tips waar u misschien iets aan heeft.

Doen wat u nog kunt doen

Wat kunt u nog zelf? Het kan prettig zijn om dat eens op een rijtje te zetten. Dat zijn de dingen waar u tevreden over kunt zijn.

Misschien kunt u dit onderwerp ook eens bespreken met iemand die u goed kent. Wat vindt hij of zij van de dingen die u nog zelf kunt doen? En hoe kunt u hulp organiseren bij de dingen die moeilijker gaan?

Het huishouden

Misschien is het lastig om zelf uw huishouden te doen of de boodschappen te halen en te koken. Het kost gewoon meer moeite. Toch zijn er allerlei mogelijkheden om het makkelijker te maken.

Boodschappen doen
Koken
Schoonmaken, wassen en opruimen
Tuinieren
Huisdieren verzorgen
Geldzaken en administratie

Hulpmiddelen

U kunt gebruik maken van allerlei soorten hulpmiddelen: bij het lopen, bij uw persoonlijke verzorging, of bij de huishouding.

Veel hulpmiddelen kunt u in een gewone winkel kopen (bouwmarkt, drogist, meubelzaak, huishoudzaak). Voor andere kunt u terecht bij de thuiszorgwinkel of bij uw zorgverzekeraar. Maar u kunt ze ook zelf opzoeken op de Hulpmiddelenwijzer of gewoon via internet.

Personenalarmering

Het zou kunnen dat u onwel wordt terwijl u alleen thuis bent. Met personenalarmering kunt u ervoor zorgen dat er altijd hulp in de buurt is. U draagt dan een alarmknop aan een polsband of ketting. Met een druk op de knop kunt u alarm slaan. Er komt dan zo snel mogelijk iemand naar u toe om u te helpen.

Vallen voorkomen

Door uw beperking raakt u misschien eerder uit balans. Als u valt, kan het ook lastig zijn om zelf weer overeind te komen. Obstakels in en om uw woning kunt u daarom beter zoveel mogelijk wegwerken. Denkt u bijvoorbeeld aan losliggende of opstaande stoeptegels, voorwerpen op de trap, grote meubels in uw huis. Hoe u dit aanpakt, leest u op de pagina over valpreventie.