Home   Onderwerpen   Wonen   Lichamelijk beperkt   Hulp van anderen

Hulp van anderen bij zelfstandig wonen met een lichamelijke beperking

Voor de dingen die u niet meer zelf kunt, kunt u misschien hulp krijgen van de mensen om u heen.

Hulp vinden

Zijn er dingen die u echt niet meer zelf kunt, dan kunt u proberen daar een oplossing voor te zoeken. Misschien kunnen uw buren, kennissen, vrienden of familie helpen. Als iedereen iets doet, dan kunt u misschien op uw eigen plek blijven, als u dat graag wilt.

Het kan zijn dat u het moeilijk vindt om iemand om hulp te vragen of om een aanbod van hulp te aanvaarden.

Zelf de regie houden

Hulp aannemen van anderen betekent niet dat zij ook alles bepalen. U kunt zoveel mogelijk zelf de regie houden. Bijvoorbeeld door duidelijk aan te geven wat anderen voor u kunnen doen. En hoe u wilt dat ze het doen. Met een zorgplan kunt u dit soort afspraken vastleggen.

Hoe kunnen ze u helpen?

Mensen om u heen zijn belangrijk. Zij kunnen u steunen en hulp bieden bij de dingen die u zelf niet meer zo goed kunt.

Samen hulpmiddelen uitzoeken

Misschien is er iemand die u kan gelpen met het zoeken naar en het kiezen van de juiste hulpmiddelen in uw situatie.

Denkt u aan antislipmiddelen, steunen en beugels, eetgerei, aankleedhulpen, loophulpmiddelen en nog veel meer. Een overzicht van hulpmiddelen vindt u op de Hulpmiddelenwijzer.

Iemand kan met u naar de winkel gaan om deze aan te schaffen of met u op internet zoeken en ze daar bestellen. Ook kunnen anderen u helpen bij het monteren van de hulpmiddelen, bijvoorbeeld een beugel in uw toilet.

Woningaanpassingen uitzoeken

Misschien kunnen uw ouders, broer, zus of buren samen met u bekijken welke aanpassingen in uw woning handig zouden kunnen zijn.

Denkt u ook aan het vergroten van de veiligheid, zoals verwijderen van losse vloerbedekking, verlagen van drempels, opruimen van overtollige meubels, het verplaatsen van dingen die u veel gebruikt van hogere naar lagere planken in de kastjes in de keuken.

Een andere woning?

Het is fijn om met uw naasten te overleggen over uw mogelijkheden. Als het toch beter lijkt om te verhuizen, dan kunt u samen kijken naar andere woonmogelijkheden.

Uw familie kan u helpen als u een woning wilt kopen, als u een huurwoning wilt vinden, of als u een woonvorm of een fokuswoning overweegt. Natuurlijk ook wanneer u de woning gaat bezichtigen.

Gaat u uiteindelijk echt verhuizen, dan kunnen mensen in uw omgeving u helpen met opruimen, inpakken, verven, schoonmaken en verhuizen.