Home   Onderwerpen   Wonen   Doof of slechthorend

Tips voor thuis voor doven en slechthorenden

U bent doof of slechthorend en woont zelfstandig. Het liefst wilt u op uzelf blijven wonen. Benieuwd hoe u dit kunt organiseren? Er zijn hulpmiddelen die zelfstandig wonen een stuk makkelijker maken.

Waarschuwingssystemen en wekkers

De deurbel, de wekker, de babyfoon: wat als u ze niet (goed) kunt horen? Een waarschuwingssysteem kan uitkomst bieden. Zo'n systeem maakt geluidssignalen zichtbaar met lichtflitsen. U koppelt het systeem aan een flitslamp of aan de schakelaar van een gewone lamp. Een waarschuwingssyteem kan ook geluid voelbaar maken met trillingen. U draagt dan een ontvanger bij u die gaat trillen als er iets aan de hand is. Er zijn ook systemen die het geluid versterken.

Voorbeelden:

  • Wekker die flitst of trilt
  • Geluidversterker voor de deurbel of de telefoon
  • Rookmelder die trilt of flitst
  • Babyfoon met een camera, trilfunctie en flitssignaal

Kijk voor meer voorbeelden eens op de Hulpmiddelenwijzer. Bijvoorbeeld bij aangepaste telefoons of wekkers.

Hulpmiddelen en vergoedingen

Op de website van adviescentrum Oorakel vindt u folders over hulpmiddelen voor doven en slechthorenden. Bijvoorbeeld hulpmiddelen waarmee u kunt telefoneren, mobiel bellen, radio luisteren en televisie kijken. U vindt er ook informatie over vergoedingen.

U kunt ook bellen met Oorakel met uw vragen over hulpmiddelen en vergoedingen: 070 384 8308 (lokaal tarief). Of neem contact op met uw eigen zorgverzekeraar.

Ondersteuning

Er zijn diverse organisaties die u ondersteuning kunnen bieden bij het zelfstandig wonen. Dit heet ook wel woonondersteuning of ambulante woonbegeleiding.

Ook kunt u in uw omgeving vragen (vrienden, familie of buren) of zij u eens kunnen helpen als u ergens moeite mee heeft.

Woonvoorzieningen

Als het u niet lukt om zelfstandig te wonen, dan kunt u terecht in een woonvorm voor doven en slechthorenden. U woont dan in een groep, en u krijgt hulp en begeleiding. Maar u doet nog wel zo veel mogelijk zelfstandig.

Belangenbehartiging

Er zijn organisaties die steun, informatie en belangenbehartiging bieden voor mensen die doof of slechthorend zijn.

Organisaties