Home   Onderwerpen   Wonen   Blind of slechtziend

Wonen voor blinden en slechtzienden

Als u blind of slechtziend bent, kunt u nog heel goed zelfstandig wonen. Er zijn een hoop hulpmiddelen te koop of te huur die het zelfstandig wonen een stuk makkelijker maken!

Sprekende apparaten

Er zijn apparaten te koop met een spreekfunctie. Bijvoorbeeld sprekende magnetrons en weegschalen.

Antislipmatjes

Bij het aanrecht of in de badkamer kan het glad zijn door gemorst water. U kunt dit misschien niet meer goed zien. Een antislipmatje of -folie op deze plekken, zorgt ervoor dat u niet uitglijdt.

Kleuren- en contrastdetectors

Kleuren- en contrastdetectors kunnen u helpen om het verschil te herkennen tussen licht en donker, kleuren en contrasten. Ook deze apparaatjes hebben een spreekfunctie.

Cursussen en trainingen

Bij Bartiméus en Koninklijke Visio kunt u cursussen en trainingen volgen die ervoor zorgen dat u zelfstandig kunt blijven wonen. Zij leren u nieuwe vaardigheden die het u makkelijker maken om met uw visuele beperking om te gaan.

Hulp van anderen

U kunt natuurlijk iemand in uw omgeving eens vragen of hij of zij kan helpen om dingen in het huishouden te doen, mee te gaan naar een concert, of iets anders waar u hulp bij nodig heeft.

Geleidehond

Een geleidehond kan u veilig door het verkeer en langs obstakels helpen. De hond kan ook voor u zoeken naar een lege zitplaats, een geldautomaat, een brievenbus of een zebrapad.

Om in aanmerking te komen voor een geleidehond moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U kunt ze nalezen op de website van het KNGF en daar het aanvraagformulier invullen. U kunt ook kiezen voor een andere aanbieder van geleidehonden. Een blindengeleidehond zit in het basispakket van de zorgverzekering. De hondenschool moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. U kunt bij uw zorgverzekeraar nagaan welke aanbieders van geleidehonden een contract hebben.

Hulpmiddelen

Een overzicht van hulpmiddelen vindt u op de Hulpmiddelenwijzer. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of een hulpmiddel in uw geval vergoed wordt.

Begeleid wonen

Het kan zijn dat u zich goed zelfstandig kan redden, maar dat u daar wel wat begeleiding bij nodig heeft. Dit heet woonbegeleiding. Een begeleider kan bij u thuis komen, om u daar te helpen bij de dingen die moeilijk gaan. Vaak verhuren zorginstellingen ook woningen voor begeleid wonen.

De begeleiding komt meestal op afspraak en u kunt zelf bepalen wat voor hulp u wilt en wanneer.

Lukt het niet goed om zelfstandig te wonen, dan kunt u kiezen voor een beschermde woonomgeving. Daar is altijd hulp en zorg beschikbaar. Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis of woonzorgcentrum.