Verstandelijke beperking: dagbesteding

U heeft een verstandelijke beperking. Misschien kunt u niet werken, maar u wilt natuurlijk wel graag leuk en nuttig bezig zijn.

Tips

Wat kunt u doen?

Cursussen

Er zijn cursussen speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Een voorbeeld is: leren werken met textiel of kaarsen maken.

Sporten en bewegen

Het is fijn als u zich fit voelt. Dat kan door vaak te bewegen of te sporten. Er zijn speciale mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking.

Misschien kunt u bij een sportvereniging gaan.

Bij vrijwilligersorganisaties

Er zijn veel vrijwilligers die leuke activiteiten organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Misschien vindt u het leuk om daar aan mee te doen. Uw ouders, broer of zus kan u vast helpen om dat te vinden.

Vrijwilliger worden

En, misschien wilt u zelf graag andere mensen helpen. Of de buurt opknappen. Dan wordt u vrijwilliger.

Dat kan bij een vrijwilligerscentrale of via het buurtcentrum. Of misschien kan iemand u helpen een geschikte taak in de buurt te vinden.

Naar de dagbesteding

U kunt ook ergens heen gaan voor dagbesteding. Dat is een dagcentrum of dagactiviteitencentrum. Dat is een plek waar u naar toe kunt gaan om overdag dingen te doen.

Activiteiten

Op de dagbesteding leert u bijvoorbeeld hoe u boodschappen moet doen. Maar ook hoe u geld moet pinnen. Of hoe u met het openbaar vervoer kunt reizen.

U kunt daar vaak ook knutselen, schilderen, timmeren of handwerken. Soms is er een cursus om te leren koken.

In mijn vrije tijd

Wilt u weten wat voor leuke dingen u kunt doen? Op de website In mijn vrije tijd kunt u testen wat bij u past.

Zorgboerderij

Misschien kunt u ook naar een zorgboerderij. Daar helpt u mee met het verzorgen van de dieren. Of u helpt mee in de tuin.

Aanmelden

U kunt dagbesteding regelen. Dat doet u bij de gemeente via de Wmo. U moet daar een indicatie aanvragen. Iemand kan u daar bij helpen. Uw ouders. Of de zorgverlener, uw begeleider. Of de huisarts.

Daarna moet u zich ook nog apart aanmelden bij de dagbesteding of bij de zorgboerderij.

Aangepast werk

Bent u al een tijd bij dagbesteding geweest? Misschien kunt u dan aangepast werk krijgen. Dat gaat via de gemeente.

Organisaties