Home   Onderwerpen   Werk   Werken met een beperking   Een nieuwe baan

Een nieuwe baan zoeken

U kunt natuurlijk kijken welke mogelijkheden er zijn om nieuw werk te vinden!

Gemotiveerd zijn

Als u een nieuwe baan zoekt, is uw eigen houding meer van invloed dan uw ziekte of aandoening.

Wees gemotiveerd, toon initiatief, wees eerlijk tegenover uzelf over wat u kunt en wat u niet kunt. Kom voor uzelf op en laat uw sterke kanten zoveel mogelijk zien. Maak gebruik van uw netwerk en kweek doorzettingsvermogen.

Bereid u voor

Bedenk van tevoren goed hoeveel uur per week u kunt en wilt werken. Neem niet teveel hooi op uw vork.

U wilt natuurlijk wel genoeg verdienen om rond te komen. Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, kunt u een gedeeltelijke uitkering krijgen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij het UWV.

Sollicitatietips

  • Schrijf u in bij uitzendbureaus en bij vacaturebanken op het internet. Zij sturen vaak nieuwe vacatures door per e-mail. U kunt ook rss-feeds aanmaken om altijd op de hoogte blijven van vacatures in uw branche.
  • U kunt ook via de sociale media op de hoogte blijven van vacatures in uw branche. Bijvoorbeeld door Twitter en Facebook-accounts te volgen van uitzendbureaus en vacaturebanken. Of door lid te worden van LinkedIn-groepen in uw werkveld.
  • Bij het zoeken naar aangepast werk kunt u begeleiding krijgen van het UWV.
  • Probeer in uw brief en cv, maar ook in het sollicitatiegesprek een enthousiaste en bereidwillige indruk te maken.
  • Heeft u zelf al een oplossing bedacht om het werk ondanks uw aandoening toch goed te kunnen doen, schrijf dat dan in uw brief en leg al uw overtuigingskracht daarin.

Naar uw gezondheid vragen

Een werkgever mag in principe niet vragen naar uw gezondheid en uw ziekteverleden.

U bent echter wel verplicht om te vertellen wat er met uw gezondheid aan de hand is als dat van direct belang is voor het werk dat u gaat doen en voor uw functioneren.

Minder salaris

Misschien moet u wel bereid zijn om uiteindelijk met iets minder salaris akkoord te gaan. U kunt er dan van uitgaan dat er waarschijnlijk ook iets minder van u verwacht wordt.

Afwijzingen

Natuurlijk kunt u afwijzingen verwachten. Werkgevers vinden het vaak moeilijk om personeel met een chronische ziekte of handicap aan te nemen. Dat moet u zich realiseren.

Ook al werkt dit feit misschien ontmoedigend, probeer het solliciteren toch vol te houden. Het zal een keer zijn vruchten afwerpen.

Eigen bedrijf starten

Wilt u graag zelfstandig zijn, dan kunt u overwegen om als kleine zelfstandige aan de slag te gaan of om een eigen bedrijf te beginnen.

Vanuit het UWV kunt u gebruik maken van startersregelingen. U kunt dan een bedrijf beginnen met behoud van uitkering. Ook kunt u ondersteuning krijgen van een re-integratiecoach van het UWV.

Vrijwilligerswerk

Lukt het niet om een baan te vinden, dan kunt u misschien kiezen voor vrijwilligerswerk. Dat kunt u tijdelijk doen, totdat u wel een baan vindt. Of naast uw baan, als u niet volledig werkt.

Het kan zijn dat het doen van vrijwilligerswerk gevolgen heeft voor de hoogte van uw uitkering. Op de website van het UWV en/of bij uw gemeente vindt u hier meer informatie over.