Home   Onderwerpen   Werk   Solliciteren   Sollicitatietips

Tips bij het solliciteren

Als u gaat solliciteren, heeft u vast iets aan deze tips!

Besteed veel tijd aan solliciteren

Bent u werkloos, besteed uw tijd dan goed. Probeer minimaal 20 uur per week te besteden aan solliciteren, netwerken en uzelf oriënteren op de arbeidsmarkt.

Open sollicitatie

Uiteraard kunt u ook proberen een baan te vinden door het schrijven van open sollicitaties. Zijn er bepaalde bedrijven of organisaties waar u graag zou willen werken? Dan kunt u ze een brief sturen.

Hulp van UWV

Bent u werkloos of wordt u dat binnenkort, dan kunt u bij UWV een werkloosheidsuitkering aanvragen. U doet dit op Werk.nl. Op Werk.nl vindt u ook informatie over solliciteren en vacatures.

U krijgt in sommige gevallen een adviseur werk toegewezen, met wie u uw situatie kunt bespreken. U krijgt van hem of haar ook hulp bij het vinden van werk. Het kan ook zo zijn dat u deze hulp via de gemeente krijgt.

Sollicitatietrainingen

Krijgt u een uitkering bij het UWV, dan kunt u daar een online sollicitatietraining volgen. Kijk op Werk.nl voor meer informatie.

Test uw sterke en zwakke punten

Ga bij uzelf na wat uw vaardigheden, uw sterke en uw zwakke punten zijn. Op Werk.nl vindt u een aantal zelftests die u online kunt doen.

Bekijk de resultaten goed. Welke zwakke punten kunt u aanpakken? Misschien kunt u daarvoor een cursus of workshop volgen. Uw sterke punten kunt u gebruiken voor uw cv en brief.

Soms kunt u een test via het UWV doen, via een uitzendbureau of via een re-integratiebedrijf. Overleg dat met uw adviseur werk.

Een pdf mailen

Als u uw brief en cv moet mailen, gaat de opmaak soms verloren. Om dat te voorkomen, kunt u uw brief en cv ook als pdf-bestand opslaan en mailen.

Geef het document een logische naam met uw eigen naam erin. Bijvoorbeeld 'CV_Martin_vd_Vaart'.

Bellen na een afwijzing

Krijgt u een afwijzing, dan kan het handig zijn om even te bellen. U kunt dan vragen waarom u het niet geworden bent. Of u keert het om: waarom heeft die ander de baan wél gekregen? Daar kunt u misschien wat van leren voor volgende sollicitaties.

Uw brief laten schrijven

De meeste mensen vinden het moeilijk om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Als u dat ook vindt, kunt u overwegen om de brief te laten schrijven door iemand anders.

Misschien kent u iemand die goed kan schrijven. Of u vraagt een tekstschrijver, of een bedrijf dat gespecialiseerd is in het schrijven van sollicitatiebrieven.

Let er wel op dat de brief in uw stijl en op uw niveau geschreven is, anders krijgt u er alleen maar last mee.