Home   Onderwerpen   Werk   Reintegratie

Re-integratie

Re-integratie is het proces van terugkeren naar werk.

Re-integratie kan verlopen via de gemeente, via het UWV óf via uw werkgever. U kunt hieronder nalezen wat voor u geldt.

Uw situatie

Mensen die werkloos zijn, hebben vaak een uitkering. Die uitkering bepaalt welke instantie de re-integratie regelt.

Heeft u geen uitkering? Dan kunt u zich inschrijven als werkzoekende op Werk.nl. Daar vindt u ook vacatures, tips en diensten die kunnen helpen bij het vinden van werk.

Re-integratie via de gemeente

Als u een uitkering van de gemeente heeft, kan het zijn dat de gemeente een re-integratietraject voorstelt. U bent verplicht om hieraan mee te werken.

De gemeente kan verschillende oplossingen voorstellen, zoals vrijwilligerswerk, een detacheringsbaan, een participatieplaats, een cursus of opleiding, of een combinatie van leren en werken. U kunt ook hulp krijgen bij het starten van een eigen bedrijf.

Re-integratie via het UWV

De arbeidsdeskundige of 'adviseur werk' van het UWV helpen u in uw zoektocht naar werk.

Heeft u een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dan krijgt u hulp van een arbeidsdeskundige. Deze kijkt met u wat voor werk u nog kunt doen. En hoeveel inkomen u daarmee kunt verdienen. Hij adviseert wat voor aanpassingen of opleiding u nodig heeft om aan het werk te gaan.

De adviseur werk begeleidt mensen met een WW-uitkering. Hij bekijkt met u de mogelijkheden voor werk en is het aanspreekpunt in het re-integatietraject.

Re-integratiebedrijf

Een re-integratiebedrijf kan worden ingeschakeld door de gemeente, het UWV of een werkgever. Het re-integratiebedrijf organiseert uw re-integratietraject. Tijdens het re-integratietraject voert u gesprekken over uw mogelijkheden. U krijgt bijvoorbeeld een beroepskeuzetest, een competentietest of een sollicitatietraining.

Misschien wordt er scholing of een cursus voor u geregeld. Bijvoorbeeld een beroepsopleiding of een taalcursus. U kunt ook ergens op proef gaan werken.

Zelf een re-integratietraject organiseren

U kunt ook zelf uw re-integratietraject organiseren. Daarvoor vraagt u een individuele reïntegratieovereenkomst (IRO) aan. Hiermee kunt u zelf een re-integratiebedrijf uitkiezen en een plan maken om weer aan het werk te gaan.

Het UWV moet dit plan wel goedkeuren, en het UWV moet een overeenkomst hebben met het re-integratiebedrijf.

U kunt een IRO aanvragen met de volgende uitkeringen: WAZ, WIA, WAO, Wajong.