Home   Onderwerpen   Vervoer en mobiliteit   Mobiliteit lichamelijk beperkten

Ik ben niet (meer) mobiel

Als u een lichamelijke beperking heeft, bent u waarschijnlijk minder of niet mobiel. Dat belemmert u ook in uw dagelijkse activiteiten. Er is een breed scala aan vervoersmiddelen voor mensen met een beperking, dat tegenwoordig niet alleen via bedrijven voor revalidatietechniek omdat de client ze zelf kan of wil aanschaffen. Deze voorzieningen zijn toegankelijker geworden en mensen kunnen zelf kiezen hoeveel geld ze eraan willen besteden.

Steeds meer van deze voorzieningen kunnen als algemeen gebruikelijk worden beschouwd en komen niet meer voor vergoeding in aanmerking omdat de cliënt ze zelf kan of wil aanschaffen. Bij team WijZ gemeente Waalwijk kunt u aangeven tegen welke vervoerproblemen u aanloopt. Voor er een beroep kan worden gedaan op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt eerst gekeken naar wat uw eigen mogelijkheden zijn. Hierbij speelt onder andere uw eigen kracht, uw sociale netwerk en uw inkomen een rol.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Team WijZ van de gemeente Waalwijk

Belemmeringen

Als u niet mobiel bent, dan worden alledaagse dingen lastig. Zoals de boodschappen doen en het huishouden doen.

Maar u kunt ook niet zomaar even deur uit en op visite gaan bij vrienden of familie. Daardoor voelt u zich misschien af en toe alleen.

Oplossingen

Valpreventie
Elektrische fiets
Assistentie bij openbaar vervoer
Meerijden met anderen
Aangepaste fiets
Rollator
Rolstoel
Scootmobiel
Gehandicaptenparkeerplaats en -kaart
Brommobiel
Aangepaste auto
Regiotaxi of Valys
Ziekenvervoer

Incidenteel vervoer

Als u incidenteel vervoer nodig heeft, dan kunt u dit ook zelf regelen.

U kunt bijvoorbeeld een taxi bellen of misschien kunnen familieleden of vrienden u halen en brengen.

Dichterbij gaan wonen?

Woont u afgelegen? Dan kunt u eventueel overwegen om op een betere locatie te gaan wonen. Bijvoorbeeld dichterbij de winkels, dichterbij het openbaar vervoer, of dichterbij uw familie.

Verhuizen is natuurlijk niet niks! Als u prettig woont in een voor u geschikt huis, is verhuizen geen optie. Maar als u ook andere ongemakken ervaart, zou u over een andere woning na kunnen denken. Bijvoorbeeld omdat u ook niet meer goed kunt traplopen.

Bestanden