Home   Onderwerpen   Vervoer en mobiliteit   Mobiliteit blinden en slechtzienden

Mobiliteit voor blinden en slechtzienden

Bent u blind of slechtziend en wilt u zoveel mogelijk zelfstandig blijven reizen? Deze hulpmiddelen en reisproducten maken het eenvoudiger en veiliger.

Herkenningsstokken en taststokken

Een herkenningsstok is bedoeld om omstanders te laten weten dat u slechtziend bent. Hij is korter dan een taststok.

Een taststok reikt tot aan de grond en is geschikt om uw weg mee te vinden.

Geleidehond

Een geleidehond kan u veilig door het verkeer en langs obstakels helpen. De hond kan ook voor u zoeken naar een lege zitplaats, een geldautomaat, een brievenbus of een zebrapad.

Om in aanmerking te komen voor een geleidehond moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U kunt ze nalezen op de website van het KNGF en daar het aanvraagformulier invullen. U kunt ook kiezen voor een andere aanbieder van geleidehonden. Een blindengeleidehond zit in het basispakket van de zorgverzekering. De hondenschool moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. U kunt bij uw zorgverzekeraar nagaan welke aanbieders van geleidehonden een contract hebben.

Elektronische mobiliteitshulpmiddelen

Er zijn verschillende elektronische hulpmiddelen om de weg te vinden.

 • Bijvoorbeeld een apparaatje dat aangeeft waar zich obstakels en doorgangen bevinden. U heeft dan minder moeite met uw weg te vinden.
 • Of een elektronisch kompas dat vertelt waar u bent.
 • Ook mogelijk: een zogenaamde 'locatorfinder' of 'keyfinder' die aangeeft waar bijvoorbeeld uw portemonnee, bril of huissleutel ligt.

Reisproducten voor visueel gehandicapten

Als u blind of slechtziend bent, dan kunt u gebruik maken van speciale reisproducten voor het openbaar vervoer.

 • Met het Sentirereisproduct krijgt u korting op het instaptarief van het openbaar vervoer. Als er iets mis gaat met uitchecken, betaalt u alleen het instaptarief. Dit tarief is €1,20. U kunt ermee reizen met de bus, metro, tram en OV over water, maar niet met de trein.
 • U kunt ook een OV-chip Plus abonnement afsluiten. Hiermee kunt u van te voren telefonisch uw reis boeken bij de NS Klantenservice. Daardoor hoeft u niet in te checken met uw OV-chipkaart. Met OV-chip Plus kunt u in heel Nederland reizen met alle treinvervoerders.
 • Reist u voor uw werk, dan kunt u ook reizen met een NS-Businesscard. Hiermee moet u wel in- en uitchecken. Aan het eind van de maand krijgt u een factuur met uw reiskosten. Mislukt het uitchecken, dan kunt u dit laten herstellen.

Meer informatie over OV-chip Plus en de NS Businesscard vindt u op de website van de NS.

OV-Begeleiderskaart

U kunt een OV-Begeleiderskaart aanvragen wanneer u door uw beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen.

 • Met deze kaart kan er 1 begeleider gratis met u meereizen.
 • De begeleider moet minimaal 12 jaar oud zijn.
 • U hoeft niet altijd dezelfde begeleider mee te nemen.
 • De OV-Begeleiderskaart is geldig in de trein, tram, bus en de metro.
 • De OV-Begeleiderskaart is minimaal een jaar geldig.

Via het telefoonnummer 030-2354661 kunt u een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Of vul het aanvraagformulier in op de website van Argonaut Advies.

Hulpmiddelen

Een overzicht van hulpmiddelen vindt u op de Hulpmiddelenwijzer. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of een hulpmiddel in uw geval vergoed wordt.

Taxivervoer

Kunt u niet fietsen, autorijden of reizen met het openbaar vervoer, dan is taxivervoer wellicht nog een mogelijkheid voor u.