Scootmobiel

Als u door ouderdom, ziekte of handicap niet meer mobiel bent, kan een scootmobiel uitkomst bieden voor vervoer in de directe omgeving van uw woning.

Een scootmobiel is bedoeld voor vervoer op de korte en en middenlange afstanden en kan worden gebruikt als aanvulling op het collectief vervoer. Aangezien scootmobielen in toenemende mate ook in de reguliere handel worden verkocht is de verwachting dat deze op termijn als algemeen gebruikelijk zullen worden beschouwd. Een deel van de scootmobielgebruikers maakt niet dagelijks of zelfs minder dan wekelijks, alleen in de zomermaanden, gebruik van de scootmobiel. Voor hen is een scootmobiel een dure voorziening; temeer omdat er vaak ook aanpassingen moeten worden uitgevoerd. Daarom blijven wij onderzoeken of het mogelijk is te werken met scootmobielpools en/of gemeenschappelijk gebruik. Als de vervoersbehoefte beperkt is tot winkelen, kan dit als voorliggende voorziening worden beschouwd. Een voorliggende voorziening is een voorziening waar iedereen, zonder indicatie of andere vorm van toegang, gebruik van kan maken.

Wanneer u moeite heeft met het lopen van lange en korte afstanden, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een scootmobiel. U kunt daarvoor contact opnemen met Team Wijz van de gemeente Waalwijk.

U kunt een scootmobiel kopen of huren. Kopen heeft als voordeel dat u zelf de meest geschikte scootmobiel kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte kan zijn.

Scootmobiel uitleenpunt:

Bij het winkelcentrum, De Els, in Waalwijk is eenscootmobiel uitleenpunt. Deze bevindt zich bij de fietsenstalling naast het winkelcentrum De Els, aan de zijde van de Mr. van Coothstraat.

Uitleenvoorwaarden hiervoor:

+ U reserveert een scootmobiel op nummer 06-43131911;
+ U bent in het bezit van Regiotaxi-pasje of invalideparkerkaart én identiteitsbewijs;
+ De uitleen is gratis. Er geldt een borg van € 20,--.
+ Uitleentijd: maximaal drie uur.

Openingstijden uitleenpunt:

Maandag: 11.00-18.30uur
Dinsdag-t/m donderdag: 08.00-18.30uur
Vrijdag: 08.00-21.30uur
Zaterdag: 08.30-17.30uur.
Tijdens koopzondagen en evenmenten in Waalwijk is het uitleenpunt ook geopend. Bij de stalling zijn ook (duw) rolstoelen te leen. Het gebruik hiervan verloopt via het zogenaaamde winkelwagensysteem.

Meer informatie

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Team Wijz van de gemeente Waalwijk.

Een andere mogelijkheid is dat u zelf contact opneemt met een leverancier, zij kunnen u dan verder helpen.

In natura of pgb?

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente bepaalt bij welke leverancier u terecht kunt.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. Of eventueel huurt u een scootmobiel.

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3, 4 of 5 wielen. U kunt zich op de Hulpmiddelenwijzer oriënteren, of online verschillende scootmobielen vergelijken.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, krijgt u vaak les van een ergotherapeut.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten.

Onderhoud en eigen bijdrage

Voor de scootmobiel betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage in het onderhoud van de scootmobiel.