Fietsen

Wilt u ondanks uw beperking blijven fietsen, dan heeft u misschien iets aan deze tips.

Elektrische fiets

Misschien is een fiets met versnellingen iets voor u. Maar u kunt ook eens een elektrische fiets (of ‘e-bike’) proberen. Dat is een fiets met een motortje dat op een accu loopt. Als u de trapondersteuning aanzet, hoeft u zelf minder hard te trappen.

Bij uw eigen fietsenmaker of op de website van de ANWB kunt u meer informatie vinden over elektrische fietsen.

E-bike uitzoeken

Er zijn veel e-bikes te koop, die verschillen in bijvoorbeeld het gewicht of het soort trapondersteuning. Hoe kiest u een fiets die bij u past? U leest er alles over in de keuzewijzer van Blijf Veilig Mobiel. De bijbehorende checklist kunt u thuis invullen en meenemen naar de fietsenmaker als u een fiets gaat uitzoeken.

U kunt ook een e-bike uitzoeken door vragen te beantwoorden in de digitale keuzehulp e-bike van Vilans Hulpmiddelenwijzer.

Alvast online fietsen kijken? De Anwb heeft een fietsenvergelijker.

Snorfiets

Als het fietsen u (steeds) minder goed afgaat, kunt u een snorfiets nemen.

Een snorfiets is in feite ook een fiets met een hulpmotor, net als een elektrische fiets. Maar een snorfiets lijkt meestal meer op een bromfiets of scooter.

  • Een snorfiets moet op het (brom)fietspad rijden en mag maximaal 25 km/uur.
  • Voor een snorfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Tenzij u een autorijbewijs (categorie B) heeft.
  • Mocht uw autorijbewijs om medische redenen niet langer geldig zijn, dan is het mogelijk om toch een rijbewijs AM te bemachtigen. Op de website van het CBR kunt u informatie krijgen over de medische beoordeling.

Driewielfiets

Een driewielfiets kan een uitkomst zijn als u niet (meer) op een gewone fiets of e-bike kunt fietsen. Door de 3 wielen valt de fiets niet om. U hoeft dus niet zelf uw evenwicht te bewaren. Kijk voor meer informatie over driewielfietsen op de website van de Fietsersbond.

Fietsen op een driewielfiets is vaak even wennen. In sommige gemeenten worden driewielfietslessen georganiseerd door een lokale welzijnsorganisatie of door de Fietsersbond. U kunt contact opnemen met team WijZ om de mogelijkheden na te vragen.

Een aangepaste fiets

Misschien is het mogelijk dat u met bepaalde aanpassingen nog wel kunt fietsen. U kunt hierbij denken aan een driewielfiets, een vierwielfiets, een rolstoelfiets en een handbike.

Er zijn fietsen zoals de driewielfiets en een duofiets die speciaal ontworpen en bestemd zijn voor mensen met een beperking en alleen bij gespecialiseerde bedrijven worden verkocht. Een fiets met een lage instap, fiets met hulpmotor of elektrische fiets zijn niet speciaal ontworpen voor mensen met een beperking en worden in de reguliere handel verkocht. Daarom worden deze als algemeen gebruikelijk beschouwd, ook al zijn de aanschafkosten hoger dan die van een normale fiets.

Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van wat er allemaal mogelijk is.

Aangepaste fiets voor uw werk

Als u een aangepaste fiets nodig heeft voor uw werk, dan kijkt het UWV of u hier recht op heeft. U kunt dus bij het UWV een aanvraag indienen.