Brommen

Misschien kunt u niet meer fietsen, maar is een bromfiets of een brommobiel wel iets voor u.

Bromfiets of snorfiets

Een bromfiets lijkt op een snorfiets, maar er zijn een paar verschillen. Met een bromfiets mag u harder rijden dan met een snorfiets, namelijk tot 45 km per uur. U moet dan op de rijbaan rijden. U moet een helm dragen op de bromfiets.

Voor een bromfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Heeft u een rijbewijs B (autorijbewijs), dan mag u ook op een bromfiets rijden. Mocht uw autorijbewijs om medische redenen niet langer geldig zijn, dan is het mogelijk om toch een rijbewijs AM te bemachtigen. Op de website van het CBR kunt u informatie krijgen over de medische beoordeling.

Brommobiel

Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar wordt voor de wet als bromfiets gezien. Met een brommobiel mag u maximaal 45 km per uur.

Voor een brommobiel heeft u een rijbewijs AM nodig. U moet het theorie-examen van de bromfiets doen, en het praktijkexamen van de brommobiel. Op de website van het CBR vind u daar meer informatie over. Heeft u al een geldig bromfietsrijbewijs of een autorijbewijs, dan mag u in een brommobiel rijden.

Op de website van Veilig Verkeer Nederland kunt u meer lezen over verkeersregels voor brommobielen.

Voertuigen voor gehandicapten

Als u geen gebruik kunt maken van gewone vervoermiddelen, heeft u misschien een gehandicaptenvoertuig nodig. Dit kan bijvoorbeeld een scootmobiel zijn, een elektrische rolstoel of een gesloten gehandicaptenvoertuig (een soort kleine auto). Meer over het aanvragen van een gehandicaptenvoertuig leest u op de pagina over de scootmobiel.

Voor een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een gesloten gehandicaptenvoertuig geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

Voorbeelden van gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn: Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.