Autorijden

Wilt u ondanks uw beperking blijven autorijden, dan zijn deze tips misschien handig voor u.

Brommobiel

Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar wordt voor de wet als bromfiets gezien. Met een brommobiel mag u maximaal 45 km per uur.

Voor een brommobiel heeft u een rijbewijs AM nodig. U moet het theorie-examen van de bromfiets doen, en het praktijkexamen van de brommobiel. Op de website van het CBR vind u daar meer informatie over. Heeft u al een geldig bromfietsrijbewijs of een autorijbewijs, dan mag u in een brommobiel rijden.

Op de website van Veilig Verkeer Nederland kunt u meer lezen over verkeersregels voor brommobielen.

Voertuigen voor gehandicapten

Als u geen gebruik kunt maken van gewone vervoermiddelen, heeft u misschien een gehandicaptenvoertuig nodig. Dit kan bijvoorbeeld een scootmobiel zijn, een elektrische rolstoel of een gesloten gehandicaptenvoertuig (een soort kleine auto). Meer over het aanvragen van een gehandicaptenvoertuig leest u op de pagina over de scootmobiel.

Voor een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een gesloten gehandicaptenvoertuig geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

Voorbeelden van gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn: Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.

Reizen voor uw werk

Als u een beperking heeft en voor uw werk veel moet reizen, kunt u via het UWV misschien een vergoeding voor autoaanpassingen krijgen.

U kunt via het UWV ook andere aanpassingen en voorzieningen voor uw werkplek aanvragen.

Rijden met een handicap of beperking

In de meeste gevallen kan iemand met een beperking zelfstandig autorijden. Technische aanpassingen maken dat mogelijk.

Er is onderzoek nodig om te beoordelen of u geschikt bent om te rijden. Uitgebreide informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Aangepaste auto

Wat betreft autoaanpassingen en gehandicaptenauto's is er van alles mogelijk. U kunt denken aan een auto waarbij u met uw handen remt en gas geeft. Of een (bijrijder) stoel die kan draaien en naar buiten kan schuiven, zodat u gemakkelijk vanuit uw rolstoel in en uit de auto kunt komen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u voorbeelden van autoaanpassingen.

Als iemand zonder autoaanpassingen geen gebruik kan maken van zijn auto en het collectief vervoer niet voldoet, kunnen autoaanpassingen worden vergoed. Bij autoaanpassingen wordt beoordeeld of het specifiek voor mensen met een beperking bedoelde voorzieningen betreft die meer kosten dan de gebruikelijke autoaanpassingen (dus geen stuurbekrachtiging of cruise controle). In de praktijk is gebleken dat de aanvrager moet kunnen aantonen dat de investering nog minimaal 5 jaar waard is. De vergoeding voor een autoaanpassing wordt verstrekt in de vorm van een voorziening in natura (betaling rekening door gemeente) of pgb.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Team WijZ van de gemeente Waalwijk.

Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in autoaanpassingen en speciale fietsen voor mensen met een beperking. Het is handig om de prijzen van verschillende bedrijven te vergelijken, om te zien waar u het voordeligst uit bent.

Parkeren

Als u minder mobiel bent, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.

Ouder dan 75 jaar

Een medische keuring is noodzakelijk als u na uw 75ste uw rijbewijs wilt vernieuwen. Komt u goed door de keuring, dan is uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Uitgebreide informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Dementie en autorijden

Mensen met de diagnose zeer lichte of lichte dementie, kunnen auto blijven rijden als zij een rijtest van het CBR goed doorstaan. Mensen met een matige of ernstige vorm van dementie mogen niet meer autorijden.

Op Dementie.nl en op de website van het CBR vindt u uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Opfrissen

Heeft u al lang uw rijbewijs? Dan kan het goed zijn om de verkeersregels eens op te frissen. U kunt ook een rij-instructeur uw rijstijl laten beoordelen. Oudere automobilisten kunnen bij Veilig Verkeer Nederland terecht voor een opfriscursus en een rijtest.

Organisaties