Samenlevingscontract

Samenwonen is voor elkaar kiezen en een huishouden delen. Als u besluit om te gaan samenwonen is het verstandig een samenlevingscontract af te sluiten.

Zaken regelen

In een samenlevingscontract regelt u zaken die met het samenwonen te maken hebben. U maakt bijvoorbeeld afspraken over:

  • de kosten van het levensonderhoud;
  • de kosten voor de zorg en opvoeding van de kinderen;
  • het eigendom van een huis;
  • het verdelen van de bezittingen, als u toch uit elkaar gaat;
  • wat er gebeurt als u of uw partner overlijdt.

Naar de notaris

U kunt samen met uw partner een samenlevingscontract maken. Maar u kunt het ook laten opstellen door een notaris.

Soms is een notarieel samenlevingscontract nodig. Bijvoorbeeld omdat het een voorwaarde is om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals het partnerpensioen.

Samenwonen zonder contract

Natuurlijk kunt u ook gewoon gaan samenwonen, zonder samenlevingscontract. Het is niet verplicht. Maar dan is er ook wettelijk niets geregeld.

Samenwonen zonder samenlevingscontract kan alsnog wel gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uitkeringen, belastingen en toeslagen. Ook kunt u ervoor kiezen om fiscale partners van elkaar te worden.

Toeslagpartners

Als u een samenlevingscontract afsluit bij de notaris, wordt u ook toeslagpartners. Dit betekent dat het inkomen van uw partner meetelt voor de hoogte van de toeslagen.

Als u samenwoont zonder samenlevingscontract, wordt u niet automatisch toeslagpartners. Wel zijn er omstandigheden waardoor u alsnog toeslagpartner wordt, zoals samen een kind of een huis hebben. Over deze situaties kunt u meer lezen op de website van de Belastingdienst.

Fiscale partners

Als u gaat samenwonen, kunt u kiezen voor fiscaal partnerschap. U moet dan wel op hetzelfde adres ingeschreven staan en voldoen aan bepaalde voorwaarden. Fiscaal partners mogen bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Dit kan gunstig zijn.

Uitgebreide informatie over samenwonen en het fiscaal partnerschap vindt u op de website van de Belastingsdienst.